latinica  ћирилица
05/10/2017 |  07:59 | Autor: RTRS

Međunarodni poljoprivredni simpozijum na Јahorini

Međunarodni poljoprivredni simpozijum "Agrosim", koji već osmu godinu zaredom predstavlja godišnju platformu za međunarodnu naučnu raspravu o poljoprivredi, prehrani, ruralnom razvoju, šumarstvu i ekologiji, danas će biti svečano otvoren na Јahorini.
Јahorina - Foto: RTRS
ЈahorinaFoto: RTRS

Veliko interesovanje za ovaj skup najbolje ilustruje više od 1.300 prijavljanih učesnika - naučnika i istraživača, predstavnika privatnog i javnog sektora, kao i predstavnika nevladinih organizacija iz 85 zemalja svijeta, a primljeno je oko 1.300 apstrakata i više od 600 kompletnih radova.

Ovogodišnji "Agrosim" fokusiran je na sedam tematskih oblasti: biljna proizvodnja, zaštita bilja i bezbjednost hrane, organska poljoprivreda, zaštita životne sredine i upravljanje prirodnim resursima, stočarstvo, ruralni razvoj i agroekonomija, šumarstvo i agrošumarstvo.

Naučni odbor čine naučnici sa svih kontinenata, što ovom skupu daje snažan međunarodni pečat i naučni kredibilitet.

Više od 50 domaćih izlagača iz BiH ove godine će se predstaviti svojim tipičnim i tradicionalnim proizvodima na Simpozijumu.

Simpozijum predstavlja priliku za razmjenu ideja, jačanje postojećih i stvaranje novih akademskih mreža, kao i za podsticanje dijaloga između akademske zajednice, javnih institucija, privatnog sektora i organizacija civilnog društva po pitanju najnovijih globalnih i regionalnih trendova u agro-prehrambenom sektoru.

Organizatori naučnog skupa su Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu i Agronomski mediteranski institut iz Barija /Italija/.

Osmi "Agrosim" uspješno je organizovan u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom za životnu sredinu i ruralni razvoj /Јapan/, Balkanskom asocijacijom za zaštitu životne sredine /Grčka/, univerzitetima iz Njemačke, Turske, Rusije, Rumunije, Španije, Egipta, Irana, Tunisa, Srbije, Crne Gore i ostalim domaćim i inostranim partnerima.

Svečanosti otvaranja simpoziujuma prisustvovaće vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić, prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Dejan Bokonjić, prorektor za studentska pitanja, kulturu, umjetnost i sport Sandra Ivanović, te dekan Poljoprivrednog fakulteta Istočno Sarajevo Vesna Milić.

Planiran je dolazak predstavnika Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske, Ministarstva nauke i tehnologije, gradonačelnika Istočnog Sarajeva, te brojnih naučnih radnika, profesora, privrednika i drugih uglednih zvanica, najavljeno je iz Univerziteta Istočno Sarajevo.

Simpozijum će trajati do nedjelje, 8. oktobra.

Izvor: SRNA