latinica  ћирилица
05/10/2017 |  08:04 | Autor: RTRS

Nastavak suđenja za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA

Suđenje četvorici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA 1992. godine u Sarajevu, biće nastavljeno danas u Sudu BiH.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Za ovaj zločin optuženi su bivši komandant Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova takozvane Republike BiH Dragan Vikić, bivši ministar unutrašnjih poslova Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Optuženima je stavljeno na teret da su znali i bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika ЈNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva gdje su ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja.

Nakon ubistva, tijela pripadnika ЈNA su sklonjena i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza.

Djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih su pronađeni, a za ostalima se još traga.

Na ročištu održanom 7. septembra, svjedok Tužilaštva BiH Sabit Hadžić rekao je da je saznao da je osam pripadnika rezervnog sastava ЈNA dovedeno u policijsku stanicu sarajevske opštine Novi Grad, da su nakon toga odvedeni u Dom policije, te ubijeni.

Hadžić, koji je u aprilu 1992. godine bio pomoćnik komandira stanice policije Novi Grad, dodao je da nije bio u stanici kada je dovedeno osam zatvorenika i da je došao tek uveče. Tokom unakrsnog ispitivanja rekao je da zatvorenici nisu bili u stanici, nego u krugu stanice.

On je dodao da mu je rečeno da su izvjesni Davor Matić i druge osobe doveli "vojsku iz Dobrinje", te da će ih voditi u Dom policije, jer "vjeruju Draganu Vikiću".

Naredni dan, svjedočio je Hadžić, zajedno sa vršiocem dužnosti komandira stanice Malikom Krivićem otišao je do Јusufa Pušine u zgradu republičkog Ministarstva unutrašnjih poslova da bi vidjeli šta se dešava sa zatvorenicima.

Hadžić je rekao da su tu Krivić i Pušina razgovarali, kao i da je Pušina pričao na telefon, ali da on lično nije čuo sadržaj razgovora.

Svjedok je istakao da je od Krivića čuo da su "ti ljudi" u Domu policije i da će služiti za razmjenu.

"Iz novina sam saznao da su navodno likvidirani", rekao je svjedok.

Drugi svjedok Sado Halilović posvjedočio je da je u aprilu 1992. godine bio vozač komandira policijske stanice Novi Grad Malika Krivića, da se ne sjeća dana kada je dovedeno osam uniformisanih muškaraca, ali da je nakon toga "uslijedila diskusija" među kolegama.

Svjedok je naveo da se pričalo da je "Mišo Žmiro doveo osam pripadnika rezervnog sastava ЈNA s nekim kombijem" i da je tražio od Krivića da ih pritvori.

Halilović je naveo da se pričalo i da je Nedžad Lizde rekao da je čuo da su ti ljudi ubijeni.

"Kako sam čuo, odvedeni su u Dom policije. Bila su razna nagađanja, nije se znala prava istina i šta se stvarno dešavalo", tvrdio je svjedok, dodavši da je jedne prilike čuo razgovor između Krivića i Sabita Hadžića da su se obraćali Pušini i da nisu imali pravu informaciju šta se desilo s tim ljudima.

Početak suđenja zakazan je za 13.00 časova.

Izvor: SRNA