latinica  ћирилица
05/10/2017 |  08:45 | Autor: RTRS

Sedamnaest godina od petooktobarskih demonstracija u Beogradu

Danas se navršava 17 godina od petooktobarskih demonstracija građana Srbije koje su dovele do okončanja vladavine predsjednika SR Јugoslavije Slobodana Miloševića.
Beograd: 5. oktobar - Foto: FONET
Beograd: 5. oktobarFoto: FONET

Demonstracije u centru Beograda organizovane su nakon što je Izborna komisija osporila pobjedu kandidata Demokratske opozicije Srbije /DOS/ Vojislava Koštunice na izborima za predsjednika SR Јugoslavije održanim 24. septembra 2000. godine.

DOS je pozvao građane da se 5. oktobra 2000. godine okupe ispred Savezne skupštine i suprotstave "izbornoj krađi koju je Savezna izborna komisija sprovela po nalogu Miloševićevog režima".

Ultimativno je zatraženo da Milošević do 5. oktobra u 15.00 časova prizna izbornu volju građana izraženu na saveznim, predsjedničkim i lokalnim izborima.

U zahtjevima je traženo i da generalni direktor, glavni urednik i uređivački kolegijum Radio-televizije Srbije /RTS/ podnesu ostavke, da RTS promijeni uređivačku politiku i omogući objektivno informisanje o zbivanjima u Srbiji.

Pristalice DOS-a su od ranog jutra pristizale u Beograd organizovano iz cijele Srbije, predvođene opozicionim liderima.

Policija je bezuspješno pokušavala da zaustavi kolone demonstranata na lokalnim i regionalnim putevima u unutrašnjosti Srbije i na svim prilazima Beogradu.

Demonstranti su na silu ušli u tadašnju Saveznu skupštinu, današnji Dom Narodne skupštine Srbije, a tokom sukoba zapalili su obližnju zgradu RTS-a u Takovskoj ulici, u kojoj je redovni program prestao da se emituje poslije 17.00 časova.

DOS je formirao krizni štab za ključne funkcije u zemlji u koordinaciji sa novim predsjednikom, a predstavnici DOS-a razgovarali su tokom noći sa čelnicima državne i javne bezbjednosti.

Uveče se novoizabrani predsjednik SRЈ Vojislav Koštunica obratio građanima sa terase Skupštine grada Beograda, a potom i putem RTS-a.

Sutradan, 6. oktobra, Milošević je u obraćanju građanima putem televizije zvanično priznao poraz na predsjedničkim izborima.

Vojislav Koštunica je 7. oktobra 2000. godine položio zakletvu pred poslanicima Savezne skupštine i postao prvi demokratski predsjednik SRЈ.

U demonstracijama je život izgubilo dvoje ljudi - aktivistkinja DSS-a Јasmina Јovanović iz Miloševca kod Velike Plane koja je pala pod točkove kamiona i Momčilo Stakić iz Krupnja koji je preminuo od posljedica srčanog udara. Povrijeđeno je 65 građana.

Milošević je uhapšen u aprilu 2001. godine pod optužbom za finansijske malverzacije, a dva mjeseca kasnije izručen je Haškom tribunalu u čijem je pritvoru umro 11. marta 2006. godine.

Izvor: SRNA