latinica  ћирилица
05/10/2017 |  09:17 | Autor: RTRS

Izetbegovići tužili Dodika

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, moraće na sudu da dokaže svoje izjave koje se tiču bivšeg predsjednika takozvane Republike BiH, Alije Izetbegovića za vreme Drugog svjetskog rata i rata u BiH, navodi portal "Faktor".

Milorad Dodik, je komentarišući početak snimanja serije o životu Alije Izetbegovića, 13. avgusta rekao da je Alija bio "poznat i viđen član Handžar divizije u Drugom svejtskom ratu", podsjeća Faktor.

"Tu je otac Bakira Izetbegovića dolazio da vidi da li je to mučenje bilo dovoljno veliko da bi zadovoljilo njegovu sujetu", rekao je tada Dodik, navodi portal.

Zbog ove izjave su članovi porodice Izetbegović – Lejla Akšamija, Sabina Berberović i Bakir Izetbegović – posredstvom advokata Dražena Zubaka, Opštinskom sudu u Sarajevu dostavili su tužbu za klevetu.

U okviru odštetnog zahteva za naknadu nematerijalne štete, nasljednici Alije Izetbegovića traže ukupno 15.000 KM, a od tuženog traže da u Nezavisnim novinama, u kojima su objavljene sporne izjave, o vlastitom trošku objavi uvod i izreku presude u roku od 30 dana pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Izvor: RTS