latinica  ћирилица
05/10/2017 |  10:13 | Autor: RTRS

Sutra nastavak suđenja Azri Bašić

U Sudu BiH sutra će biti nastavljeno suđenje Azri Bašić za ubistvo i zlostavljanje zarobljenih srpskih civila u Domu ЈNA u Derventi i na području sela Polje 1992. godine.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Na ročištu održanom 19. septembra tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić pročitao je dijelove četiri iskaza preminulog Mile Kuzmanovića koji je saslušan 14. novembra 1994. godine pred istražnim sudijom Osnovnog suda u Derventi, 16. maja 2006. i 3. juna 2008. godine u Policijskoj stanici Derventa, te 13. decembra 2007. u Policijskoj stanici u Doboju.

Kuzmanović, koji je preminuo 2014. godine, naveo je da su naselje Čardak u Derventi 26. aprila 1992. godine napale hrvatske i muslimanske snage, potpomognute vojnim jedinicama iz Rijeke i Sandžaka, te da su zarobljene Srbe odveli u Dom ЈNA u Derventi gdje su bili izloženi strašnim fizičkim maltretiranjima.

Kuzmanović je tada ispričao da su polugole zatvorenike, koji su bili poredani pored zida, vojnici, među kojima je bila Azra Bašić, tjerali da jedu so i jugoslovenski novac, do besvijesti ih udarali nogama od stolica, kablovima za struju, bejzbol palicama.

On je ispričao i da su ih tjerali da kleče i pužu po podu posutom staklom, da se kreću četvoronoške kao psi i da sa poda i vojničkih čizama ližu krv.

"Ne mogavši to više da gleda i trpi, Blagoja Đuraš je zatražio da razgovara sa nekim od starješina. Vojnici su ga uhvatili, dizali u vazduh i bacali na pod, udarali, a neko mu je presjekao vrat. Nisam vidio ko. Vidio sam da je sav bio krvav i da je bio posječen po trbuhu", naveo je Kuzmanović tokom saslušanja 1994. godine.

Tokom saslušanja 2008. godine, Kuzmanović je rekao da je njega u Domu ЈNA najviše tukla Azra Bašić, koja mu je naredila da se skine i izvadila nož jer je htjela da mu odsječe polni organ. Osim nje, tukli su ga i drugi vojnici do momenta kada je neko od njih vidio Blagoja Đuraša, kojeg su zvali "vojvoda".

Prema njegovom iskazu, vojnici su Đuraša "dobro pretukli", nakon čega je vidio da mu je Azra Bašić zabila nož u vrat. I u iskazu datom 2007. godine Kuzmanović je potvrdio da je Bašićeva ubila Đuraša, te dodao da mu je pronađeno tijelo u jednom propustu za vodu koje je bilo umotano u zavjesu koju je vidio u Domu ЈNA.

I tokom saslušanja 2006. godine Kuzmanović je ispričao da se Bašićeva isticala po zlostavljanju zatvorenika, navodeći da je i njemu nanijela povrede nožem i da ga je jednom htjela "uštrojiti". Naglasio je da je svoju svirepost najviše ispoljila na Đurašu, koji je zaklan u prisustvu svih logoraša.

Tužilac je pročitao i izjavu preminulog Milovana Adžića koju je Osnovnom sudu u Derventi dao 1992. godine.

Adžić je tada rekao da su ga nakon zarobljavanja u Čardaku, pripadnici HOS-a, HVO-a, te Riječke i Sandžačke brigade, sa drugim zarobljenicima vezane odveli u hrvatsko selo Polje, gdje su ih zlostavljali. Rekao je da su njemu makazama za voće odsjekli dio uva, nožem urezali krst na čelu, zasjekli glavu od jabučice do brade, te zapalili noge koje su posuli alkoholom.

On je ispričao i da su ga odmah po dovođenju u Dom ЈNA, vojnici počeli tući, a kada je od udaraca pao na pod, prišla je Azra Kovačević, kako se tada prezivala, i pridružila se u tuči dok se nije onesvijestio.

Adžić je dodao da su mu kasnije pričali zarobljenici da ga je, dok je bio bez svijesti, jedan vojnik izbacio kroz prozor.

Prema njegovom iskazu, kasnije su ga onesviješćenog vojnici unijeli u neku prostoriju punu vode iz koje su ga izvukli zatvorenici.

U toku postupka tužilac je pročitao i iskaze bivšeg novinara lokalne Radio stanice u Derventi Sretena Јovanovića, koji je rekao da su ga pripadnici HOS-a uhapsili samo zato što je Srbin.

On je rekao da su ga u Domu ЈNA pitali gdje mu je radio stanica preko koje komunicira sa Srbima. Tokom ispitivanja polomili su mu nosnu kost, izbili jedan zub, a morao je piti benzin kojim su mu polili ruke i zapalili ih.

On je potvrdio da je najviše udaraca dobio po glavi, da je imao i ubodne rane po tijelu, da su ga do besvijesti tukli Azra Bašić i "neki Mornar", a kada se osvijestio, bio je lisicama vezan za radijator. Nakon toga odveden je u bolnicu, a po izlasku prebačen u Poljare.

U iskazu datom 1992. godine u Policijskoj stanici Doboj, Јovanović je rekao da ga je uhapsila izvjesna Azra, pripadnik Riječke brigade i odvela u Osnovnu školu "Nikola Tesla". Tamo su ga tukli, gasili cigarete po tijelu, posipali benzinom i palili.

On je potvrdio da je fizičko nasilje vršila Azra Bašić i Hrvoje Antunović, zvani Mornar.

Azra Bašić optužena je da je kao pripadnik HVO-a od 26. aprila do početka maja 1992. godine učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i povreda srpskim zarobljenicima u Domu ЈNA u Derventi i na području sela Polje.

Početak sutrašnjeg ročišta je u 9.00 časova.

Izvor: SRNA