latinica  ћирилица
05/10/2017 |  12:14 ⇒ 12:20 | Autor: RTRS

Pijani biciklisti gaze "pametne automobile"

Sve više auto-kompanija testira prototipove "automobila bez vozača" na javnim saobraćajnicama, pa je neminovno da se ponekom od test vozila dogodi saobraćajna nezgoda.
Samovozeći automobil - Foto: ilustracija
Samovozeći automobilFoto: ilustracija

Budućnost pripada samovozećim automobilima, ali prije toga očekuje nas period tranzicije tokom kojeg će se na putevima istovremeno nalaziti vozila kojima upravljaju ljudi i ona koje u potpunosti kontrolišu kompjuteri. I dok mnogi sa nepovjerenjem gledaju na pojavu automobila sa auto-pilotom na putevima, u saobraćajkama koje su do sada zabilježene, prije svega u SAD gdje je prisutno najviše samovozećih test vozila, krivci su gotovo po pravilu vozači od krvi i mesa.

U San Francisku pijani biciklista udario je u samovozeći Bolt krećući se jednosmjernom ulicom u nedozvoljenom smjeru. S obzirom da se u svakom Boltu, zbog mogućih nepredviđenih okolnosti, tokom testiranja nalazi čovjek na mjestu vozača, on je na vrijeme primijetio biciklistu i zaustavio automobil, ali biciklista nije primjetio test vozilo.

U septembru se dogodio i incident u kome je vozač, čiji sa automobil kretao iza samovozećeg Ševroleta Bolt, udario test vozilo otpozadi dok je razgovarao mobilnim telefonom.

U još jednoj od zabilježenih saobraćajki u proteklom mjesecu Dodge Charger je zakačio autonomno vozilo tokom preticanja na nedozvoljenom mjestu, a vozač je pobjegao sa lica mjesta. U svim saobraćanim nezgodama u 2017. u kojima su učestvovala Ševroletova test vozila, krivica je uvijek bila na drugim vozačima, što govori u prilog tvrdnji da je ljudski faktor ipak najslabija karika kada je riječ o bezbjednosti u saobraćaju.

Izvor: Nezavisne novine