latinica  ћирилица
05/10/2017 |  12:36 | Autor: RTRS

"Brzi odgovor" u BiH i protiv opasnosti od terorizma

Vježba "Brzi odgovor 2017", koju predvodi EUFOR, biće održana od 11. do 15. oktobra na području Sarajeva, Pazarića i Kalinovika, a učestvovaće i policijske agencije u BiH, najavio je danas u Sarajevu komandant Eufora general-major Anton Valdner.
EUFOR - Foto: Wikipedia
EUFORFoto: Wikipedia


On je istakao da "Brzi odgovor" podrazumijeva uvježbavanje za krizne situacije koje bi mogle ugroziti bezbjednost građana u BiH, te da je ovo prvi put da agencije za provođenje zakona u BiH, Oružane snage BiH i Eufor zajedno vježbaju po realističnom scenariju u cilju provjere planova za vanredne situacije.

"Iako borba protiv terorizma nije zadatak Eufora, jedan od scenarija odabranih za vježbu 'Brzi odgovor" zasniva se na nizu zamišljenih terorističkih napada", rekao je Valdner.

On je pojasnio da je ovaj scenario odabran kako bi se omogućilo da agencije za provođenje zakona provjere svoje taktike, tehnike i procedure za odgovor na teroristički napad.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić rekao je da će u vježbi učestvovati pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH, Granična policija, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, te ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federacije BiH.

Izvor: SRNA