latinica  ћирилица
05/10/2017 |  12:50 | Autor: RTRS

Dojče vele: Kosovo nije imalo pravo na nezavisnost

Katalonska regionalna vlada uskoro planira da proglasi nezavisnost. Pri tom, međutim, neće moći da se pozove ni na međunarodno, ni na evropsko pravo. Isto kao što ni Kosovo nije postalo nezavisno pravno, već politički, navodi Dojče vele.
Navijači Hrvatske i Kosova - Foto: Screenshot/YouTube
Navijači Hrvatske i KosovaFoto: Screenshot/YouTube

Kako se navodi, pravo naroda na samoopredjeljenje je važan princip međunarodnog prava, ali je to takođe i zaštita teritorijalnog integriteta jedne zemlje. Na prvi princip poziva se katalonski pokret za nezavisnost a na drugi španska vlada. Međutim, međunarodnim pravom nije predviđeno pravo na secesiju, osim ako su u tome složne obje strane, što u Kataloniji očigledno nije slučaj.

Dojče vele podsjeća da stvaranje nove države nije uvijek problem. Kada su se Česi i Slovaci razdvojili 1992. godine, to je obavljeno uz obostranu saglasnost. Kada su pedesetih i šezdesetih godina narodi Afrike proglasili nezavisnost, kolonijalne sile su djelimično pružale otpor, ali pravo naroda na samoopredjeljenje je u Ujedinjenim nacijama bio vodeći princip.

Štefan Talmon, profesor međunarodnog prava iz Bona, smatra da Katalonci ne mogu na to da se pozovu:

"Pravo naroda na samoopredjeljenje pretpostavlja da postoji jedan narod koji na to pravo može da se pozove. Dio naroda u okviru nacionalne države, čak i da ima određeni identitet, u međunarodnopravnom smislu nije narod koji može da se pozove na pravo na samoopredeljenje", objasnio je Talmon u razgovoru za Dojče vele.

"To ne bi mogli ni Bavarci, ukoliko bi jednog dana odlučili da se odvoje od SR Nemačke. Јednako kao i kosovski Albanci, oni ne važe za narod u međunarodnopravnom smislu", istakao je Talmon.

Kosovo je nezavisnost od Srbije proglasilo 2008. godine, ali međunarodnopravni status još uvijek nije razjašnjen. Srbija na Kosovo i dalje gleda kao na dio svoje državne teritorije.

Izvor: RTS