latinica  ћирилица
05/10/2017 |  13:30 ⇒ 06/10/2017 | 10:45 | Autor: RTRS

U Zvorniku otvoren novi pogon Alumine i vrtić (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Upravnog odbora Alumine Milorad Motika otvorili su danas u krugu kompanije pogon za proizvodnju silikagela, specijalnih zeolita i bemita.
Otvaranje novog pogona Alumine - Foto: RTRS
Otvaranje novog pogona AlumineFoto: RTRS

U zvorničkoj kompaniji otvoren je novi pogon za proizvodnju silikagela, specijalnih zeolita i bemita, čime je završena prva faza projekta. U krugu Alumine otvoren je i dječiji vrtić "Neven". U dvije značajne investicije, kompanija je investirala osam i po miliona maraka vlastitih sredstava i obezbijedila nova radna mjesta.

Za devet mjeseci završena je izgradnja objekta. Instalirana je savremena oprema, a u ovom proizvodnom pogonu su stvoreni uslovi za proizvodnju pet novih proizvoda koji će biti plasirani na inostrano tržište.

- Stvoreni su uslovi za proizvodnju 800 tona silikagela, 200 tona specijalnih zeolita, a u drugoj fazi planiramo povećanje kapaciteta specijalnih zeolita - rekao je Vladimir Damljanović, zamjenik rukovodioca projekta. 

Nakon završetka ove faze, uslijediće i radovi na drugoj projektnoj fazi. 

Milorad Motika naveo je da će ubrzo biti izgrađen još jedan objekat, kako bi se prišlo realizaciji treće faze u kojoj bi bio smanjen obim proizvodnje boksita, a istovremeno povećala profitabilnost Alumine.

Predsjednik Srpske Mikorad Dodik istakao je višestruki značaj razvoja Alumine za zvorničku regiju, jer je ona razvojni potencijal grada, regije, ali i Republike Srpske, te podržao opredjeljenje uprave da idu ka što većem stepenu finalizacije proizvodnje.

- Želimo da benefite ovog uspjeha osjete i drugi ljudi, iako mnogi i iz drugih opština rade ovdje - naglasio je Dodik.

Zahvaljujući novom pogonu posao će dobiti 70 radnika. Prema riječima Pere Novakovića, rukovodioca za investicije, ovo je jedna od novih investicija gdje se otvaraju savremene mogućnosti proizvodnje.

Zvornik: Otvaranje vrtića "Neven" (Foto: RTRS)

U krugu ove kompanije otvoren je vrtić "Neven" u kojem će boraviti oko 200 mališana, a posao je dobilo 12 radnika. 

Prema riječima radnice Danke Bošković Krtić, čije dijete boravi u ovom vrtiću, ovo je odlično rješenje za zaposlene roditelje.

Zvornička Alumina danas je važan stub privrede Srpske, koji svoje proizvode izvozi kupcima iz 28 država Evrope, Azije, Afrike i Amerike.

Otvaranju pogona prisustvovao je ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Radovan Višković, poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Lazar Prodanović, privrednici i drugi.

Predsjednik Republike posjetio je danas u Bijeljini Njegovo preosveštenstvo episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija.

Izvor: SRNA