latinica  ћирилица
05/10/2017 |  15:10 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

"Formirati centar za psiho-socijalnu podršku RVI" (VIDEO)

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas u Banjaluci da će Vladi Srpske biti podnesena inicijativa za formiranje centra za psiho-socijalnu podršku ratnim vojnim invalidima radi prevalilaženja psiholoških trauma.
Centar za podršku - Foto: RTRS
Centar za podrškuFoto: RTRS

"Ovaj centar bi trebalo da bude formiran zbog učestalih incidenata koji su uzrok psiholoških trauma. Neophodno je da RVI imaju kvalitetan tretman da bi mogli da se nose sa posljedicama rata", rekao je novinarima Stevandić, nakon sastanka sa predstavnicima Organizacije amputiraca, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite i Grada Banjaluka.

On je naveo da će sutra Vladi Srpske biti dostavljena i inicijativa da u svim ustanovama, ponovo, na vidnom mjestu bude napisano da prednosti imaju RVI, invalidi i trudnice.

"Sa našim inicijativama saglasni su i predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske i Grada Banjaluka, što je veoma značajno", dodao je Stevandić.

Prema njegovim riječima, o inicijativama će biti informisana i Boračka organizacija Republike Srpske.

Predsjednik Organizacije amputiraca Željko Volaš kaže da se ovaj savez suočava sa mnogobrojnim izazovima, među kojima je i adekvatno liječenje ratnih trauma.

"To je izražen problem i neophodno je da ga institucionalno pokušamo riješiti. Republika Srpska ima mogućnost za formiranje centra za psiho-socijalnu podršku RVI", rekao je Volaš.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić podsjetila je da Grad Banjaluka izdvaja više od 500.000 KM za boračke kategorije.

"Postoji sistemska osnova za rješavanje problema boračkih kategorija, ali bi trebalo mnogo više raditi na njihovoj socijalizaciji", rekla je Trivićeva.