latinica  ћирилица
05/10/2017 |  15:17 ⇒ 19:41 | Autor: RTRS

Srbi ne smiju propustiti da obezbijede svoj status

Povodom tužbe Lejle Akšamija, Sabine Berberović i Bakira Izetbegovića protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog izjave koja se tiče bivšeg predsjednika takozvane Republike BiH, Alije Izetbegovića za vreme Drugog svjetskog rata i rata u BiH, predjsednik Dodik odgovara da su to rekli mnogi prije njega.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Predsjednik Dodik naglašava da je ovo pitanje bilo u američkom listu "Njujork tajms" i da tad nije niko tužio.

"Dakle ja sam sa tim izvorom o tome nešto i govorio. U svakom slučaju to govori o činjenici da se to zaista treba izučiti i vidjeti šta je od svega toga istina. On ima pravo da tuži. U nedostatku silnih stvari koje su gurali na mene iz Tužilštva BiH, samo im je još sada to preostalo", zaključiio je Dodik.

"Srbi ne smiju propustiti nijedan trenutak da obezbijede svoj status"

Dodik je ocijenio  da Srbi kao narod nikada nisu prestali da budu meta mnogih, te da moraju da budu svjesni da ne smiju propustiti nijedan trenutak koji će ih približiti tome da obezbijede svoj status onako kako žele.

"Danas postoji svijest i u Srbiji i u Srpskoj da smo bili eksperiment i da su se drugi igrali sa našim sudbinama, istorijom, otimali teritorije i proglašavali ih državom. Ništa nas nisu pitali, ali su nas optuživali za razne stvari, bombardovali nas, bacali osiromašeni uranijum...", istakao je Dodik.

Na pitanje novinara da prokomentariše procjene istoričara da će naredna godina biti ključna i za Srpsku i Srbiju, a da će Srbi biti "glavna meta", Dodik je novinarima u Zvorniku rekao da te tvrdnje vjerovatno imaju uporište u tome što vide da je "Evropa zamorena, nema snagu koju je imala prije nekog vremena, da EU ima vlastitih problema koje ne može da riješi i pitanje je koliko će u budućnosti uopšte biti kredibilna da uspostavlja pravila koja važe za ovaj prostor".

"Da li danas postoji EU kada u njoj nije Engleska ili kada se raspada jedna od njenih članica? To govorim da bi mi ovdje, s obzirom na to da smo skloni da propuštamo istorijske trenutke, bili svjesni da ne smijemo propustiti nijedan trenutak koji će nas približiti tome da obezbijedimo naš status onako kako mi želimo", istakao je predsjednik Srpske.

Podsjetivši da SAD i njen predsjednik Donald Tramp poručuju da se neće miješati u unutrašnje stvari drugih zemalja, Dodik je rekao da sve to nije dovoljno da se bude avanturista.

"Mi moramo da vodimo računa da se očuva mir i stabilnost i da naš interes ostvarimo političkim sredstvima", naglasio je Dodik.

Izvor: RTRS/SRNA