latinica  ћирилица
05/10/2017 |  15:51 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Srpska udruženja nisu zadovoljna radom Tužilaštva BiH

Predstavnici Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša i Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske nakon današnjeg razgovora u Sarajevu sa vršiocem dužnosti glavnog tužioca BiH Gordanom Tadić izrazili su nezadovoljstvo radom ove pravosudne institucije kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina nad Srbima.
Branislav Dukić - Foto: SRNA
Branislav DukićFoto: SRNA

"Pozdravljam današnji sastanak, ali nisam optimista da će se nešto pomjeriti sa mrtve tačke", rekao je novinarima predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić.

Podsjećajući da je još prije 10 godina pitao šta je sa "Dobrovoljačkom", "Tuzlanskom kolonom", Sijekovcem, Brodom, Derventom, Mrkonjić Gradom, kasarnom "Viktor Bubanj" u kojoj je i sam bio zatočen, te još 126 logora samo u Sarajevu, Dukić je istakao da do sadan nijedan predmet nije završen.

Prema njegovim riječima, Tadićeva je na pitanje zašto je smanjen broj tužilaca rekla da od 35 tužilaca trenutno ima samo 28, ali da će ovaj broj biti povećan.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić rekla je da su predstavnici Tužilaštva BiH govorili o izradi nove strategije za rad na predmetima ratnih zločina, ali da to srpske žrtve i udruženja ne interesuje.

"Nas interesuje hapšenje ratnih zločinaca", istakla je Rajilićeva.

Ona je navela da je u razgovoru sa Tadićevom pitala za konkretne slučajeve poput ubistva 397 srpskih žena, koje su stradale u svojim kućama, a za šta niko nije odgovarao, kao i za 127 logora za Srbe u 16 mjesta.

Rajilićeva je pitala i za suđenje komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu, te tražila da se uhapsi jedan od njegovih pomagača - bivši pripadnik ozloglašene mudžahedinske jedinice "El mudžahid" Ajman Avad.

"Tražila sam i odgovor za zločine nad preko dvije hiljade žrtava na području Podrinja, među kojima je 186 žena i 26 djece, na području Mrkonjić Grada, gdje su od 181 ekshumirane žrtve 137 civili i 46 žene, za zločine na području Bihaća, Јabuke, Pofalića", dodala je ona.

Prema njenim riječima, predstavnici Tužilaštva BiH su rekli da su im poznata ta mjesta, da su neki predmeti formirani, ali da u interesu istrage ne mogu reći koji će od njih i kojim redoslijedom biti pokrenuti.

"Svu tu njihovu organizaciju poštujem, vjerujem da su vrijedni i da imaju volju da rade, ali mene interesuje što veći broj uhapšenih zločinaca i što veći broj obeštećenih žrtava", naglasila je Rajilićeva.

Ona je dodala da bi sljedeći sastanak trebalo da bude održan početkom naredne godine, prije čega bi BiH trebalo da posjeti i glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc.

U narednim mjesecima optužnice za više predmeta raznih zločina

U narednim mjesecima očekuje se podizanje optužnica u više predmeta za ratne zločine u svim dijelovima BiH, među kojima su predmeti za koje već duži period postoji interesovanje javnosti i žrtava, rečeno je na današnjem sastanku vršioca dužnosti glavnog tužioca BiH Gordane Tadić sa predstavnicima udruženja žrtava rata iz BiH.

Na sastanku, kome je prisustvovala i predstavnik Kancelarije tužioca Haškog tribunala u Sarajevu Margriet Prins, predstavnici udruženja žrtava rata iz BiH upoznati su o aktivnostima na izmjeni strategije za rad na predmetima ratnih zločina, čiji je cilj ubrzanje dinamike procesuiranja ovih predmeta.

Razgovarano je i o procesu traženja nestalih, ekshumacijama, reviziji posmrtnih ostataka u kosturnicama, kao i o regionalnoj saradnji u aktivnostima za ostvarenje pravde, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Na sastanku je rečeno da će uskoro biti završena revizija posmrtnih ostataka u svim kosturnicama, što će dovesti do većeg broja utvrđenih identiteta nađenih posmrtnih ostataka.

U ovom segmentu zatražena je pomoć udruženja žrtava u prikupljanju informacija o nestalim licima i lokacijama mogućih masovnih grobnica, radi ubrzanja procesa traženja nestalih.

Žrtve su upoznate i da su zaposleni u Tužilaštvu skoro svakog dana prisutni na lokacijama ekshumacija i potrage za nestalim licima na različitim lokacijama širom BiH.

Tužilaštvo BiH od osnivanja do danas podiglo je optužnice za ratne zločine protiv više od 720 lica u svim krajevima BiH.

Izvor: SRNA