latinica  ћирилица
05/10/2017 |  15:59 ⇒ 16:14 | Autor: RTRS

Švedska policija imenuje oficira za vezu za BiH

Švedska je donijela odluku o imenovanju oficira za vezu švedske policije za BiH koji bi trebalo da započne misiju pri Ambasadi Švedske u BiH početkom 2018. godine, rekla je prvi sekretar ove ambasade Ana-Karin Hermanson tokom sastanka sa direktorom Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH Pericom Stanićem.
Švedska policija imenuje oficira za vezu za BiH - Foto: SRNA
Švedska policija imenuje oficira za vezu za BiHFoto: SRNA

Tokom posjete Hermansonove i predstavnika Policije Švedske Kristera Braneruda Sipi, danas je istaknuto da će imenovanju oficira za vezu doprinijeti efikasnijoj razmjeni informacija.

Na taj način biće dodatno unaprijeđena saradnja u sprečavanju i borbi protiv najsloženijih vidova kriminala između nadležnih organa Švedske i BiH, saopšteno je iz Sipe.

Stanić je pozdravio ovu odluku i istakao da će Sipa, kao i do sada, biti na raspolaganju za svaki vid saradnje.

Razgovarano je o svim aspektima rada Sipe, aktuelnim bezbjednosnim izazovima u BiH i svijetu, s posebnim akcentom na borbu protiv terorizma kao globalne prijetnje i svih vidova organizvanog kriminala.

Dogovoreni su konkretni modaliteti i pravci buduće saradnje, koja će u narednom periodu imenovanjem oficira za vezu Švedske policije za BiH biti dodatno unaprijeđena, ističe se u saopštenju.

Sjedište Sipe je danas posjetio i ambasador Italije u BiH Nikola Minasi, kojeg je Stanić upoznao o osnovnim aspektima rada ove policijske agencije, njenim nadležnostima i ulozi u bezbjednosnom sistemu BiH.

Stanić i Minasi razgovarali su o aktuelnim bezbjednosnim izazovima u BiH i svijetu, s posebnim osvrtom na borbu protiv terorizma kao globalne prijetnje i svih vidova organizovanog kriminala.

"Tema sastanka bila je i uspješan završetak projekta IPA-2013 `Borba protiv organizovanog kriminala: Međunarodna saradnja u krivičnim stvarima` za zapadni Balkan, što će biti obilježeno u oktobru na ministarskoj konferenciji u Trstu", saopšteno je iz Sipe.

Nosilac projekta "IPA-2013" je Italija, a Sipa je učestvovala u nizu aktivnosti koje su realizovane u proteklom periodu, s ciljem jačanja ukupnih kapaciteta u borbi protiv organizovanog kriminala i unapređenja međunarodne saradnje.

Tokom sastanka je istaknut značaj realizovanih aktivnosti, imajući u vidu aktuelne trendove i transnacionalni karakter organizovanog kriminala, navodi se u saopštenju.

Ambasador Italije i direktor Sipe izrazili su zadovoljstvo zbog dosadašnje uspješne saradnje i uvjerenje da će biti nastavljena i dodatno unaprijeđena u narednom periodu.

Izvor: SRNA