latinica  ћирилица
05/10/2017 |  16:01 ⇒ 18:19 | Autor: RTRS

Nagrađeni literarni radovi povodom Dječije nedjelje (VIDEO)

U Republici Srpskoj obilježava se Nedjelja djeteta i to je prilika da se kroz dodatne aktivnosti svih institucija i službi ukaže na važnost prepoznavanja potreba svakog djeteta i adekvatnog reagovanja u situacijama u kojima se djeca nađu na putu odrastanja.
Dječija nedjelja - Foto: RTRS
Dječija nedjeljaFoto: RTRS

Centralna manifestacija održana je u Narodnoj skupštini, a dodjeljene su i nagrade za najbolje radove na literarnom konkursu "Dječiji svijet - moj svijet" učenika osnovnih i srednjih škola.

- Želim ti da želje ispuniš, drugare svoje ne zaboraviš i ako i postaneš nešto tome slično, važno je da si dobar čovjek lično - kaže Tara Kajkt.

Uz pjesmu i rimu, u Nedjelji djeteta šestogodišnja Tara o dječijim pravima uči mnogo. Kako bi njena, ali i prava svakog djeteta bila što više uvažena, osnovci i srednjoškolci mogli su da u literarnim radovima opišu šta to znači dječiji svijet. Marko Moljević je na konkursu na koji je pristiglo više od 600 radova, osvojio drugo mjesto u svojoj kategoriji.

- Moja inspiracija je porodica, porodica koja je stub svega. Dijete koje nema porodicu, teško može da uspije, ali može svojim trudom i željom - rekao je Marko.

Neophodno je podići svijest o potrebi zaštite dječijih prava, a institucije i društvo u cjelini posebno treba da budu osjetljivi na djecu s posebnim potrebama i bez roditeljskog staranja.

- Apelujem na roditelje, bake i deke, da svaki slobodan trenutak provode sa svojom djecom, da im ukazuju pažnju, da vode računa o njima. I da vode računa da djeca odrastaju u zdravom okruženju - poručila je ministarka porodice, omladine i sporta Јasmina Davidović.

- Naša želja je da u svijet odraslih uđe svijet djece, da razmišljamo dječijim mislima i gledamo dječijim očima kako bismo zapravo shvatili najveće vrijednosti u životu, probudili dječiju ljubav i dobrotu u nama odraslima - naglasila je Branka Sladojević, pomoćnica ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske

Nedjelja djeteta obilježava se od 2. do 8. oktobra, a osnovne potrebe svakog djeteta su obrazovanje, zdravstvena zaštita, ljubav i pažnja, igra i slobodno vrijeme, a njihovim poštovanjem "srećna djeca postaće srećni ljudi".