latinica  ћирилица
05/10/2017 |  16:14 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

I u Srpskoj obilježen Svjetski dan učitelja (VIDEO)

Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske obilježio je u Banjaluci Svjetski dan učitelja.
Dan učitelja - Foto: RTRS
Dan učiteljaFoto: RTRS

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Sindikat obrazovanja, nauke i kulture rade s istim ciljem - da podrže prosvjetnog radnika da bi bio zadovoljan i mogao da pomogne djeci u odrastanju i u sticanju znanja, rekla je pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Radmila Kocić Ćućić.

Ona je rekla da je mnogo urađeno kada je riječ o statusu prosvjetnih radnika, a obaveze se redovno isplaćuju.

Učenici mogu dostići puni potencijal ukoliko budu sticali predviđena znanja i budu vaspitavana u skladu sa pravilima utvrđenim nastavnim planovima, rekla je Ćućićeva novinarima u Banjaluci povodom 5. oktobra - Svjetskog dana učitelja, čestitajući ovaj dan svim prosvjetnim radnicima u Srpskoj.

Ona je dodala da sve što bude moguće uraditi u skladu sa budžetom koji usvaja Narodna skupština, Ministarstvo prosvjete i kulture će ispostaviti prema prosvjetnim radnicima.

Predsjednik Sindikata obrazovanja nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić rekao je da u Srpskoj ima nešto manje od 20.000 prosvjetnih radnika, što predstavlja veliku snagu.

On je rekao da će Sindikat tražiti da se izjednače plate prosvjetnih radnika sa ostalim visokoobrazovanim strukama i dodao da Sindikat sarađuje sa resornim ministarstvom u domenu izrade zakona i podzakonskih akata.

"Želimo da djeca i omladina postanu dobri ljudi, a onda i dobri stručnjaci i da mogu znanja primijeniti u Srpskoj, a ne da idu u bijeli svijet. Želimo da prosvjetnim radnicima vratimo dostojanstvo, a obraz - obrazovanju", rekao je Gnjatić.

Učiteljica u banjalučkoj Osnovnoj školi "Sveti Sava" Zora Bojanić, koja je tri decenije radi u prosvjeti, rekla je da je veoma važno da djeca otvorenog srca i sa ljubavlju idu u školu.

U okviru svečanosti obilježavanja Svjetskog dana učitelja, u organizaciji Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske, danas je upriličena svečana akademija.

Skupu su prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture, Saveza sindikata, Sindikata obrazovanja nauke i kulture Republike Srpske, Pedagoškog zavoda, prosvjetne inspekcije i predsjednici aktiva direktora osnovnih i srednjih škola Srpske.

Bila je ovo prilika da se napomene da je za kvalitetno obrazovanje od ključne važnosti odnos zasnovan na povjerenju i međusobnom uvažavanju nastavnika i učenika.

Izvor: RTRS-SRNA