latinica  ћирилица
05/10/2017 |  16:29 ⇒ 19:44 | Autor: RTRS

Đokić za Radio Srpske: Forum u Moskvi prilika da Srpska predstavi svoje potencijale (VIDEO)

Za Republiku Srpsku važno je prisustvo na Međunarodnom forumu o razvoju energetike i energetske efikasnosti u Moskvi koji okuplja ministre i predstavnike energetskog sektora iz svih dijelova svijeta, te više od 400 kompanija iz ove oblasti istakao je u izjavi za Radio Republike Srpske ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.
Đokić na Ruskoj energetskoj sedmici u Moskvi - Foto: SRNA
Đokić na Ruskoj energetskoj sedmici u MoskviFoto: SRNA

Dodao je da je ovo prilika da Srpska predstavi svoje energetske potencijale i ukaže na pogodnosti investiranja. Već se sastao i s ministrom energetike Ruske Federacije Aleksandrom Novakom.

"Republika Srpska kroz ovakav Forum može da prepozna trendove u sektoru energetike zato što se ovdje krajnje otvoreno govori o svim problemima koji danas prate energetiku u svijetu. U svakom slučaju ovaj Forum za Republiku Srpsku predstavlja mnogo, imajući u vidu da smo mi vrlo zanimljivo energetsko područje u Evropi", naglasio je ministar Đokić.

Prateći globalne trendove, Đokić ističe da je Srpska već spremna za velike investicije u sektoru energetike. Tim povodom razgovaraće s predstavnicima kompanije "Zarubežnjeft" o gasifikaciji rafinerije u Brodu.

"Mi ćemo govoriti o tome kako da podržimo ovaj projekat gasifikacije rafinerije u Brodu. U tom smislu biće potrebno dodatno pronaći prostor za taj projekat u našoj energetskoj strategiji, što bi bio uvod u još jednu veliku investiciju u Republici Srpskoj", istakao je Đokić.

Međunarodni forum za energetsku efikasnost i razvoj energetike "Ruska energetska nedjelja", otvorio je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, a održava se u Moskvi od 4. do 7. oktobra.