latinica  ћирилица
05/10/2017 |  16:36 | Autor: RTRS

Domovi zdravlja Prnjavor i Čelinac prvi na trezorskom načinu poslovanja

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić najavio je da će domovi zdravlja u Čelincu i Prnjavoru od početka nove godine preći na sistem trezorskog poslovanja.
Dragan Bogdanić - Foto: RTRS
Dragan BogdanićFoto: RTRS

"Pokušavamo da uvedemo veću finansijsku disciplinu u finansiranje domova zdravlja, jer imamo nesklad između finansiranja i upravljanja. Primarnu zdravstvenu zaštitu finansira Fond zdravstvenog osiguranja, a organe upravljanja i direktora biraju lokalne zajednice", rekao je Bogdanić novinarima u Derventi.

On dodaje da se time želi postići finansijska odgovornost i da domovi zdravlja u Republici Srpskoj posluju u skladu sa ugovorenim sredstvima.

"Dogovorili smo se da to uradimo prvo sa dva doma zdravlja, i to u Čelincu i Prnjavoru. Nakon toga imaćemo rezultate koji će pokazati da li su prijedlozi ministra finansija i moji adekvatni ili ih treba mijenjati", kaže Bogdanić, ističući da već ima postignutih rezultata da su se gradonačelnici i načelnici lokalnih zajednica uključili u rješavanje problema.

On kaže da je juče bio u Han Pijesku gdje ugovor Fonda zdravstvenog osiguranja sa Domom zdravlja iznosi 350.000 KM na godišnjem nivou, ali je dodao da je načelnik opštine izrazio spremnost da izdvoji iz budžeta dodatnih 100.000 KM.

"To govori da su osnivači shvatili da su domovi zdravlja njihovi i da će biti u službi održavanja zdravlja njihovih stanovnika, i da se moraju uključiti u rješavanje problema", kaže Bogdanić.

Na pitanje o rješavanju problema u vezi sa porodilištem u Prnjavoru i Derventi, odnosno najave zatvaranja, Bogdanić je rekao da "postoji zakon i pravilnik kojim je definisano gdje mogu biti porodilišta i šta je potrebno od uslova za to".

On dodaje da "svako ko ispuni uslove" taj će nesmetano da radi, bilo da je riječ o državnoj ili privatnoj svojini.

"Važno je da se zadovolje osnovni kriterijumi finansiranja porodilišta s ciljem zaštite zdravlja djece koja se trebaju roditi i žena. Tamo gdje ne postoje uslovi rizik je veliki. Prema informacijama koje imam, mislim da nisu uradili Bog zna šta u Prnjavoru i Derventi, osim sastanaka koji su održani", rekao je Bogdanić.

On naglašava da je, osim sastanaka, potrebno stvoriti uslove. "Možemo sastančiti iz dana u dan, a sutra kada dođe do komplikacija nekog poroda, kada nemamo ginekologa koji je sposoban za hiruške zahvate, nemamo anesteziologa, dovoljne količine krvi, onda ćemo da se optužujemo, ko je više ili manje kriv za takvo nešto", kaže Bogdanić.

On je najavio donošenje novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, dodavši da će oni koji prihvate rizik da se porodi dešavaju u nekim drugim uslovima imati priliku da predlože Narodnoj skupštini Republike Srpske "izglasavanje" prijedloga, nakon čega će biti primjenjivan takav zakon.

Izvor: SRNA