latinica  ћирилица
05/10/2017 |  16:52 ⇒ 17:11 | Autor: RTRS

U fokusu status radnika otpuštenih od 1991. do 1995. godine

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović izjavio je danas u Sarajevu nakon susreta sa ministrom rada i penzionog sistema Hrvatske Markom Pavićem da je otvorio pitanje rješavanja radnopravnog i socijalnog statusa radnika iz BiH koji su u periodu od 1991. do 1995. godine otpušteni s posla u Hrvatskoj.
Adil Osmanović - Foto: SRNA
Adil OsmanovićFoto: SRNA

"Ta aktivnost se vodi još od 2004. godine. Imamo dva udruženja, jedno sa sjedištem u Federaciji BiH /FBiH/ i jedno sa sjedištem u Banjaluci, koja iniciraju da se riješi pitanje radnopravnog i socijalnog statusa tih radnika, kojih ima oko 14.000", rekao je Osmanović novinarima.

Osmanović je naveo da je Savjet ministara formirao radnu grupu, koja je nekoliko puta analizirala ovaj problem, te da očekuje da to učini i Hrvatska, kako bi ovo pitanje bilo riješeno.

Prema njegovim riječima, od zajedničke sjednice Savjeta ministara i Vlade Hrvatske, saradnja dva resorna ministarstva je izuzetno dobra.

On je rekao da je sa Pavićem razgovarao i o realizaciji Sporazuma o sezonskom zapošljavanju radnika iz BiH u Hrvatskoj.

"Agencija za rad i zapošljavanje BiH je još 2014. godine pokrenula to pitanje, a Savjet ministara je takođe inicirao da Agencija za rad i zapošljavanje i Zavod za zapošljavanje Hrvatske sklope ugovor oko zapošljavanja sezonskih radnika u Hrvatskoj, čime bi obezbijedili socijalnu i drugu bezbjednost radnika, koji se zapošljavaju u Hrvatskoj, i spriječili rad na crno", pojasnio je Osmanović.

Pavić je izrazio zadovoljstvo što je na današnjem sastanku dogovoreno pokretanje realizacije tema, koje su otvorene na zajedničkoj sjednici Savjeta ministara i Vlade Hrvatske u julu ove godine u Sarajevu.

Izvor: SRNA