latinica  ћирилица
05/10/2017 |  17:17 ⇒ 18:20 | Autor: RTRS

Drugi pišu - U Srebrenici pucaju na zastave Srpske

Bošnjački ekstremisti u Srebrenici pucaju na zastave Republike Srpske, a lokalni političari zbog batina završavaju u bolnici, piše Euroblic.
Srebrenica - Foto: SRNA
SrebrenicaFoto: SRNA

Eskalacija nasilja i međunacionalnih tenzija, koja je prethodnih dana uzdrmala Srebrenicu, izazvala je veliko uznemirenje i zabrinutost među stanovništvom, navodi ovaj list.

Nakon što je iz lokalne policije potvrđeno da se u ponedjeljak dogodilo nekoliko međubošnjačkih tuča u Potočarima i samom centru grada, u kojima je najdeblji kraj izvukao bivši odbornik u lokalnom parlamentu Senaid Hasanović, nezvanične informacije govore o tome da je batine od svojih sunarodnika u Skelanima nedavno "fasovao" i aktuelni odbornik SDA u SO Srebrenica Almir Muminović, piše ovaj list.

Zbog narušene bezbjednosne situacije u opštini morao je da reaguje i šef lokalnog SNSD i potpredsednik SO Srebrenica Radomir Pavlović, koji je javno osudio nasilje i pozvao na smirivanje situacije.

- S obzirom da su učestale tuče i narušavanja javnog reda u Srebrenici, pozivam nadležne da doprinesu smirivanju situacije i prekidu nasilničkog ponašanja – poručio je Pavlović.

EuroBlic saznaje da je prije nekoliko dana veliko uznemirenje među lokalnim srpskim stanovništvom izazvao i incident koji se dogodio u blizini Hidroelektrane Perućac, kada su nepoznati počinici iz vatrenog oružja prvo izrešetali zastavu Republike Srpske, a nedugo nakon toga je i skinuli s jarbola.

- Na desetine zastava BiH stoje na brojnim objektima pored lijeve obale Drine i nikad nijedna nije skinuta niti je oštećena. Pucanje na zastavu Republike Srpske, koju su mještani postavili na tzv. kranskoj stazi u blizini HE Perućac, a zatim i njeno nasilno skidanje s jarbola izazvalo je veliko uznemirenje kod tamošnjeg stanovništva – kažu mejštani Srebrenice..

Kako ovaj list nezvanično saznaje, počinilac tog nedjela uhvaćen je "okom" nadzornih kamera koje su postavljene u blizini hidroelektrane. Navodno, radi se o izvjesnom Mirsadu Pitareviću iz sela Peć u srebreničkoj Mjesnoj zajednici Skelani, koji je, inače, još od ranije poznat policiji zbog izazivanja međunacionalnih incidenata na području srebreničke opštine.

Naime, Pitarević se dovodio u vezu s napadom na pravoslavnog monaha Luku Babića u manastiru Karno kod Srebrenice u februaru 2015. godine, kada je grupa bošnjačkih lovaca, među kojima se nalazio Pitarević, nahuškala svoje pse da napadnu srpskog monaha. Zbog ujeda razjarenih životinja Babić je ljekarsku pomoć tada morao da potraži u Bajinoj Bašti.

Iz Policijske uprave Zvornik, u čijoj se zoni nadležnosti nalazi opština Srebrenica, za ovaj list potvrdili su da im je prijavljen incident sa skrnavljenjem zastave Republike Srpske koji se dogodio u blizini Hidroelektrane Perućac.

- Na tom slučaju još se radi i u toku je otkrivanje izvršioca tog djela – saopšteno iz PU Zvornik.

Izvor: EuroBlic