latinica  ћирилица
05/10/2017 |  18:04 ⇒ 06/10/2017 | 11:00 | Autor: RTRS

Izetbegovići tuže Dodika, a i Nj.Tajms pisao o Alijinom učešću u Handžar diviziji (VIDEO)

Članovi porodice Alije Izetbegovića tužili su predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog riječi da je Izetbegović "poznat i viđen član Handžar divizije u Drugom svjetskom ratu".
Alija Izetbegović - Foto: RTRS
Alija IzetbegovićFoto: RTRS

Od Dodika na ime nematerijalne štete traže 15.000 maraka. Od predsjednika Srpske dobili su novi odgovor.

Da je Alija Izetbegović bio blizak zloglasnoj Handžar diviziji govorili su inostrani novinari, prije svih američki, rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik. Pokušali su da me slome mnogo većim pritiscima iz Tužilaštva BiH i kad nisu uspjeli, kaže Dodik, ostale su im samo još ovakve stvari.

- Kada je to bilo u Njujork tajmsu, nije tužio. Јa sam samo na osnovu tih izvora koji su ranije to govorili, to ponavljao. U svakom slučaj, to govori o činjenici da to zaista treba izučiti i vidjeti šta je od svega toga istina. Njegovo pravo je da tuži. Šta da radim? - kaže Dodik.

Podsjetimo, Njujork tajms je dan nakon smrti Alije Izetbegovića nedvismisleno napisao da je on podržavao Handžar diviziju. U tekstu su podsjetili da ga je zbog toga jugoslovenski sud 1946. godine osudio na tri godine zatvora. Na osnovu ove presude i dokumenata objavljenih u knjizi "Muslimanske legije Trećeg rajha" Manuela Florentina, objavljenoj 1983. godine u Barseloni, vezu Alije Izetbegovića i nacista dokazivala je i nekolicina inostranih publicista.

Srpski istoričari podsjećaju, da su "Mladi muslimani", kojima je Izetbegović pripadao, imali samo jednu dilemu, da li da formalnu autonomiju traže od ustaške NDH-a ili direktno od Hitlera.

Predrag Lozo, iz Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, kaže da je bitno istaći da je jezgro tih "Mladih muslimana" do samog kraja ostala vezano za njemačku nacističku ideologiju. To govori i muslimanski istoričar Enver Redžić.

Posljednjih godina na internet portalima objavljene su i ratne fotografije muslimana u uniformama na kojima su nacističke oznake. U tekstovima novinari tvrde da je na tim fotografijama i Alija Izetbegović.