latinica  ћирилица
05/10/2017 |  18:10 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

Dodik - Fotije: Biće poboljšana dinamika izgradnje pravoslavne gimnazije i vrtića

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je, nakon sastanka sa Njegovim preosveštenstvom episkopom zvorničko-tuzlanskim Fotijem, izrazio spremnost republičkih institucija da sarađuju na svim pitanjima važnim za Crkvu, kao i za Srpsku.
Dodik - Fotije: Biće poboljšana dinamika izgradnje pravoslavne gimnazije i vrtića - Foto: SRNA
Dodik - Fotije: Biće poboljšana dinamika izgradnje pravoslavne gimnazije i vrtićaFoto: SRNA

Dodik je rekao da je vladiku Fotija uvjerio da su republičke institucije zainteresovane da budu uključene u sve projekte važne za Crkvu i daodik_ će biti poboljšana dinamika izgradnje Pravoslavne gimnazije, kao i vrtića u okviru crkve i drugih ranije započetih projekata.

Predsjednik Srpske je vladiki Fotiju, koji je u septembru ustoličen u tron episkopa zvorničko-tuzlanskih, čestitao novu dužnost, te istakao da je Srpska pravoslavna crkva /SPC/ ključni element identiteta srpskog naroda.

"U Republici Srpskoj, u kojoj je većinski srpski narod, dominantan je naravno i uticaj Srpske pravoslavne crkve i njeno djelovanje. To je ključni element identiteta srpskog naroda i svako ko se bavi državnim i političkim poslovima mora o tome da vodi računa", istakao je Dodik u izjavi novinarima nakon sastanka sa vladikom u Bijeljini.

Dodik je zahvalio SPC, a posebno eparhijama u Republici Srpskoj na saradnji koja je u prošlosti bila na najboljem mogućem nivou, dodajući da je današnji sastanak nastavak saradnje.

On je ocijenio da se ta saradnja mora podići na novi nivo u smislu novih sadržaja.

"U svakoj eparhiji u narednih godinu dana želimo da izgradimo i pomognemo izgradnju po jedne pravoslavne gimnazije, te da širom Srpske, širom eparhija, gdje god postoji mogućnost da pomognemo izgradnju vrtića u okviru crkava, jer se to pokazalo kao veoma dobar i uspješan projekat", naveo je Dodik.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije rekao je nakon sastanka sa Dodikom u Vladičanskom dvoru u Bijeljini da je ova posjeta predsjednika Srpske Eparhiji i njemu lično velika podrška.

Vladika Fotije je dodao da će se Crkva truditi da bude svjedok mira Božijeg.

"To znači mira koji je u našim srcima, a koji nastaje kad se čovek izmiri sa Bogom, verom, postom, molitvom i hrišćanskim podvizima. A onda se taj mir širi na politički, društveni, na kulturni život, to je prvenstvena misija Crkve", rekao je episkop Fotije.

Misija Crkve je, kako je naveo, i da čuva duhovno jedinstvo naroda i, koliko je moguće, društveno političko jedinstvo, pri čemu, Crkva uvijek mora davati veliki doprinos.

"Ne možemo nikako i nikada dijeliti naš narod po partijama, svi su oni naša duhovna čeda i pripadaju našoj Svetoj pravoslavnoj crkvi", dodao je episkop Fotije.

Vladika je rekao da će se truditi da sa predstavnicima drugih religija ima najbolje moguće odnose, jer ljudi očekuju da čuju riječ praštanja i utjehe.

"To će nam biti misija, držaćemo se tog jevanđeljskog duha i ako Bog da, na tom principu ćemo i raditi", poručio je vladika Fotije.

Vladika Fotije je poručio da će Crkva sa institucijama Republike Srpske, sarađivati u svakom smislu za dobro srpskog naroda, Republike i za dobro Svete saborne apostolske crkve.

Izvor: SRNA