latinica  ћирилица
05/10/2017 |  18:21 ⇒ 06/10/2017 | 10:18 | Autor: RTRS

Istočno Sarajevo- Finansirali BN, a svoju televiziju pustili u stečaj! (VIDEO)

Uz pojedine gradske opštine, i Grad Istočno Sarajevo u prošlih pet godina izdvojio je značajna finanijska sredstva za BN televiziju - od 2012. do danas za ovu medijsku kuću izdvojeno je oko 150 hiljada KM.
Istočno Sarajevo - Foto: RTRS
Istočno SarajevoFoto: RTRS

Istovremeno, iako tvrde da su za nju izdvajali najviše sredstava do 2014. godine, gradska Radio-televizija Istočno Sarajevo otišla je u stečaj.

Izdvajanje znatnih sredstava iz gradske kase za BN televiziju, dok istovremeno matični medij proživljava pravu agoniju, za opoziciju u gradskom parlamentu je poražavajuće.

Odbornik SNSD-a u Skupštini Grada Istočno Sarajevo Nebojša Šešlija ističe da je je grad Istočno Sarajevo u proteklih pet godina za izvještavanje BN televizije izdvojio 150.000 KM što je poražavajuća činjenica, ako se zna da je u tom  periodu matično preduzeće grada RTV Istočno Sarajevo otišla u stečaj).

Gradska vlast priznaje da je od 2012. do 2016. godine za BN izdvojeno 146.461 maraka.

- Ove godine planom budžeta je predviđeno 80.000 maraka za medije i BN televiziji je do sad dato dvije tranše, čini mi se po 6.000 maraka, a ugovor je za ovu godinu oko 30.000 maraka - kaže Danko Vučetić, zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva.

Istovremeno, u gradskoj upravi tvrde da je od 2008. do 2014. godine 90 odsto sredstava za medije išlo za gradsku radio-televiziju, a BN-u pet odsto, odnosno da je u periodu od 2012. do 2016. godine za RTV Istočno Sarajevo izdvojeno 514.000 maraka. Međutim, ova televizija je 2014. godine otišla u stečaj. Da sredstava za rad ove kuće nikada nije bilo dovoljno u gradskoj kasi, te da su problemi počeli kada su se stranački interesi stavili iznad interesa i potreba građana, ističe jedan od bivših direktora ovog medija.

Bivši direktor Radio-televizije Istočno Sarajevo Branislav Ilić kaže da je u jednom trenutku donesena odluka da ta kuća više posluži stranačkim aspiracijama i nekim dnevnim potrebama pred izbore, te otuda i skandalozna odluka skupštine grada 2011. godine kada se iz statuta grada potpuno briše stavka o finansijskim obavezama grada prema ovom mediju.

Odlaskom u stečaj, TVIS je izgubio i pravo da aplicira za sredstva iz gradske kase, a za prošle tri godine uplaćivana su im simbolična sredstva od po nekoliko hiljada maraka. Ipak, za propast vlastite kuće, osnivač odbija odgovornost.

Prema mišljenju Vučetića, gradska vlast nije kriva za stečaj TVIS-a, te smatra da je to bilo jedino rješenje.

Šešlija, međutim, pita da ako je grad Istočno Sarajevo osnivač RTV Istočno Sarajevo, ko može snositi odgovornost za propast te televizije do sam grad.

Maćehinski odnos lokalne vlasti prema medijskoj kući koju su sami osnovali, bez posla je ostavio četrdesetak radnika. Očigledno da je, umjesto traženja sistemskog rješenja, lakše dijeliti sredstva privatnim medijima.