latinica  ћирилица
05/10/2017 |  19:21 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Dodik sa vladikom Fotijem o jačanju saradnje (VIDEO)

Republika Srpska će pomoći izgradnju pravoslavnih gimnazija i dječijih vrtića pri Srpskoj pravoslavnoj crkvi, što se pokazalo kao dobra praksa, izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik, nakon sastanka sa episkopom zvorničko–tuzlanskim Fotijem u Bijeljini.
Dodik sa valdikom Fotijem o jačanju saradnje - Foto: RTRS
Dodik sa valdikom Fotijem o jačanju saradnjeFoto: RTRS

Novom episkopu, predsjednik Dodik čestitao je ustoličenje i dolazak na čelo ove eparhije.

Zainteresovani smo da sarađujemo na svim projektima važnim za crkvu, istakao je predsjednik Srpske nakon razgovora sa vladikom Fotijem i dodao da se nada sinergiji u realizaciji nacionalnih i državnih pitanja.

- Ta saradnja se mora podići na novi nivo u smislu novih sadržaja. Ono što želimo da ovdje uradimo je da u svakoj eparhiji izgradimo i pomognemo gradnju jedne pravoslavne gimnazije, te da vidimo gdje god je moguće da pomognemo izgradnju vrtića u okviru crkve - rekao je Dodik.

Vladika Fotije je istakao da će, osim saradnje sa institucijama Republike Srpske, pokušati da ostvare najbolje moguće odnose sa predstavnicima drugih vjerskih zajednica u nadi da će crkva biti svjedok mira.

- S druge strane, u okviru našega naroda da čuvamo jedinstvo našega naroda, duhovno jedinstvo i koliko je moguće i ostalo, društveno i političko jedinstvo - naglasio je vladika Fotije.

Učesnici današnjeg sastanka se nadaju da će njihova buduća saradnja biti uspješna na dobrobit srpskog naroda, jer je Srpska pravoslavna crkva ključni element identiteta srpskog naroda.