latinica  ћирилица
05/10/2017 |  20:39 | Autor: RTRS

Slovenci se pripremaju za primjenu arbitraže

Slovenačka Vlada upoznala se danas o prikazu granice sa Hrvatskom u skladu sa presudom arbitražnog suda, ali je neće sprovesti dok o tome ne obavijesti parlament i dok ne istekne rok za primjenu, rekao je slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec.
Piranski zaliv (Foto: dnevnik.ba) -
Piranski zaliv (Foto: dnevnik.ba)

Erjavec je nakon sjednice Vlade rekao da je već spreman zakonski paket koji parlament treba da usvoji radi priprema za provođenje arbitraže, a vlada i posebna međuresorska grupa se za to intenzivno pripremaju.

Vlada Slovenije se, kako je naveo, osim o zakonskim pripremama za provođenje, upoznala i o prevodu arbitražne presude koja će biti podijeljena članovima parlamentarnog odbora za vanjsku politiku koji u srijedu nastavljaju prekinutu sjednicu o primjeni arbitraže i odnosima s Hrvatskom.

Na zatvorenoj sjednici poslanicima će biti predstavljena "vizualizacija arbitražne odluke", te prevod arbitražne presude, da bi se sa svime mogli dobro upoznati prije nego što podrže zakone za pripremu sprovođenja arbitraže, prenose hrvatski mediji.

"Imamo teškoća jer Hrvati u arbitraži ne žele učestvovati", rekao je Erjavec i dodao da Hrvati ne poštuju dogovore, pa, osim sa Slovenijom, imaju otvorena granična pitanja i sa Srbijom i BiH.

Prema njegovim riječima, Vladi Slovenije postoje dvije linije u odnosima s Hrvatskom, a prevladala je premijerova /Mire Cerara/ koja se zalaže za umjereniji pristup, iako insistira na sprovođenju arbitraže.

"Јa sam za čvršći stav", rekao je Erjavec i dodao da se prvo zalagao da se u Savudrijskoj vali, u dijelu koji po presudi arbitara pripada Sloveniji, postave plutajuće bove, da bi se znalo dokle seže suverenitet Slovenije, jer su granične linije i koordinate po presudi arbitraže jasne.

Ali, kako je rekao, to nije prihvaćeno, pa će se u sprovođenje presude ići istovremeno na moru i kopnu.

On je dodao da se je njegova izjava kako Hrvatsku treba blokirati u OECD-u pokazala uspješnom jer je i u Zagrebu odmah nakon toga došlo do razmatranja pitanja arbitraže.

Izvor: SRNA