latinica  ћирилица
06/10/2017 |  07:58 ⇒ 09:03 | Autor: RTRS

Makedonija: Uhapšeni aktivisti Demokratske partije Srba

Aktivisti Demokratske partije Srba u Makedoniji /DPSM/ uhapšeni su sinoć u Starom Nagoričanu, jer su dijelili promotivni materijal svog kandidata za predsjednika ove opštine Elene Јakimović.
Policija - Foto: ilustracija
PolicijaFoto: ilustracija

Aktivisti DPSM-a, čiji je lider Ivan Stoilković, bili su upozoreni da prestanu da dijeljenjem materijala, nakon čega su uhapšeni, javio je makedonski internet portal "Kurir".

Srbi čine 80 odsto ukupne populacije Starog Nagoričana, opštine na sjeveru Makedonije u kojoj je, prema posljednjem popisu iz 2002. godine, živjelo 555 stanovnika.

U Starom Nagoričanu nalazi se srpski srednjovjekovni Manastir Sveti Đorđe iz 14. vijeka, koji je sagradio kralj Milan.

Stoilković će tražiti međunarodnu zaštitu

Predsjednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoilković najavio je da će zatražiti međunarodnu zaštitu zbog pritisaka makedonska policije na članove ove stranke uoči lokalnih izbora.

Povodom sinoćnjeg privođenja aktivista ove stranke u opštini Staro Nagoričane, Stoilković je rekao da je ovo tek jedan u seriji incidenata pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije, dodajući da su se proteklih dana na terenu desile ozbiljne izborne neregularnosti.

"Posljednji primjer je jednočasovno zadržavanje predsjednika naše opštinske organizacije Spasi Dragana. Budući da je u njegovom vozilu nađen samo propagandni materijal kandidata koalicije `Za bolju Makedoniju`, u razgovoru mu je predočeno da treba da prestane sa političkim aktivnostima zato što `zna taj šta će ga snaći`", rekao je Stoilković za makedonske medije.

On je dodao da su policijski službenici zaplašivali pripadnike omladinske organizacije Demokratske partije Srbije i nisu im dozvolili da lijepe predizborne plakate i dijele predizborni materijal.

"Policijski službenici prenijeli su mladima da `poruče tom Stoilkoviću da ga tu nema`, a ja poručujem svima njima, prije svega ministru policije, da obuzda divljake koji se pojavljuju na terenu i da uspostavi kontrolu u Ministarstvu unutrašnjih poslova", rekao je lider Demokratske partije Srba.

On je naveo da će njegova stranka nastaviti da radi svoj posao, te najavio da će obavijestiti cjelokupnu međunarodnu javnost i da će zatražiti međunarodnu zaštitu.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova je prekoračilo svoja ovlaštenja i umiješano je u izborni kriminal. Poručujem im da normalno vrše svoje aktivnosti, da ne maltretiraju ljude, glasače, aktiviste i članove Demokratske partije Srba i da omoguće slobodan izborni proces, što je i poruka međunarodne zajednice", rekao je Stoilković.

On kaže da je ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski najodgovorniji za to što se dešava. "Iako kaže da se zalaže za fer i demokratske izborem, u stvarnosti se to ne realizuje", rekao je Stoilković.

U Makedoniji će 15. oktobra biti održani lokalni izbori, a DPSM učestvuje u koaliciji sa VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog sa jednim kandidatom za predsjednika opštine i sa nekoliko kandidata za odbornike.

Sinoćnje hapšenje aktivista DPSM-a drugi je incident u predizbornoj kampanji ove partije, nakon što su krajem septembra demolirane stranačke prostorije u Skoplju.

DPSM je jedna od stranaka koja okuplja Srbe u Makedoniji.

Izvor:Srna