latinica  ћирилица
06/10/2017 |  09:11 ⇒ 09:11 | Autor: RTRS

Hrvatska - Izbjeglički raj za osuđene u BiH

Dvojno državljanstvo BiH i Hrvatske vješto su iskoristili mnogi osuđenici iz BiH, koji su uprkos pravosnažnim presudama ili optužnicama privremeno izbjegli odgovornost, sklonivši se u susjednu Hrvatsku, gdje većina slobodno živi bez straha od hapšenja.
Sarajevo: BiH - Hrvatska - Foto: SRNA
Sarajevo: BiH - HrvatskaFoto: SRNA

Od ukupno 1.563 pravosnažno osuđene osobe za razna krivična djela, 43 lica su nedostupna bh. pravosuđu, iako su pravosnažno osuđene. Hrvatska je izuzetno poželjna destinacija za mnoge od njih. Iz BiH u Hrvatsku su bježali optuženi i osuđeni za ratne zločine, optuženi za ubistvo, zloupotrebu položaja, trgovinu drogom, korupciju i slično. Јedan od najpoznatijih bjegunaca koji se "skrasio" u Hrvatskoj je Ante Јelavić, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Јelavića je Sud BiH 2005. godine nepravomoćno osudio na 10 godina zatvora u slučaju "Hercegovačka banka" za zlopotrebu finansijske pomoći iz RH namijenjene Hrvatima u BiH i to prema optužnici koja ga tereti za podrivanje ustavnog poretka, vojne i odbrambene moći zemlje te zlopotrebu položaja i ovlaštenja.

BiH je raspisala međunarodnu potjernicu i za osuđenim ratnim zločincem Dominikom Ilijaševićem Comom koji trenutno živi u Hrvatskoj. On je 2007. godine pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za učešće u ratnim zločinima ali je pod još nerazjašnjenim okolnostima pobjegao iz BiH dok je bio na dopustu koji mu je uprava zatvora u Mostaru odobrila zbog dobrog vladanja.

Bh. pravosudnim organima nedostupan je i Zlatan Mijo Јelić, bivši general HVO-a protiv kojeg je prije nešto više od dvije godine podignuta optužnica u Tužilaštvu BiH, a tereti ga se da je od maja 1993. do marta 1994. znao i odobrio počinjenje ratnih zločina.

Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske oglušilo se i na zahtjeve BiH za izručenje osumnjičene sudije u akciji "Pravda" Lejle Fazlagić. Fazlagićeva se sada nalazi u Rijeci. Osumnjičena je da je sa Alijom Delimustafićem bila glavna karika u prevarama u vezi s nezakonitim knjiženjem nekretnina davno umrlih lica.

U Hrvatskoj se krije i advokat Faruk Balijagić. Na teret mu se stavlja više krivičnih djela, među kojima je i podstrekivanje na ubistvo.

Izvor: Kliks