latinica  ћирилица
06/10/2017 |  09:29 ⇒ 09:29 | Autor: RTRS

Han: Pažnju usmjeriti na reforme

Komesar za proširenje i politiku susjedstva EU Јohanes Han poručio je da je od posebne važnosti da se politički lideri u BiH ponovo fokusiraju na dalje sprovođenje reformi, naročito onih koji su sadržani u Reformskoj agendi, a odnose se na socijalno-ekonomska pitanja, vladavinu zakona i javnu upravu.
Јohanes Han - Foto: RTRS
Јohanes HanFoto: RTRS

On kaže da se to odnosi i na usvajanje dodatnih akciza, koje su osnova za investiranje u infrastrukturu BiH. Han je dodao da EU očekuje i odgovore na Upitnik Evropske komisije.

"Pozdravio bih usvajanje Strategije transporta i sa nestrpljenjem očekujem saglasnost lidera u BiH kada je riječ o drugim strategijama na nivou BiH, poput poljoprivrede, energije i zapošljavanja. One su preduslov da BiH ima beneficije od izdašne finansijske pomoći koju EU nudi i pruža ovim sektorima", rekao je Han.

On ističe da je potpisivanje akta o formiranju Transportne zajednice važan korak, ali da bez usvajanja dodatnih akciza na gorivo, nema finansiranja infrastrukturnih objekata koji su ljetos odobreni u Trstu. Han je upozorio da je pod upitnikom veliki finansijski paket namijenjen ulaganjima u infrastrukturu, vrijedn stotinama miliona evra.

On je naglasio da regionu zapadnog Balkana sa pravom pripada mjesto u EU, te pozdravio zagovaranje regionalnog ekonomskog područja.

Izvor: SRNA