latinica  ћирилица
06/10/2017 |  09:49 ⇒ 12:09 | Autor: RTRS

Obilježavanje Nedjelje djeteta u Srpskoj (FOTO)

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić danas je povodom Nedjelje djeteta organizovala prijem za majke koje su koristile sredstva opštine za vantjelesnu oplodnju, kao i njihove mališane.
Mrkonjić Grad, Nedjelja djeteta - Divna Aničić - Foto: SRNA
Mrkonjić Grad, Nedjelja djeteta - Divna AničićFoto: SRNA

U ovoj opštini je od 2008. godine vantjelesnom oplodnjom rođeno šestoro djece, a još dvije majke idu u postupak vantjelesne oplodnje.

Aničićeva je rekla novinarima da je opština Mrkonjić Grad ove godine iz budžeta izdvojila 100.000 KM za pronatalitetnu politiku.

"Јedna od aktivnosti je vezana i za pomoć prilikom vantjelasne oplodnje, ali mnogo drugih aktivnosti i projekata je `naslonjeno` na taj dio budžeta, kao što su jednokratna novčana pomoć za svako novorođenče na području opštine, pomoć u nabavci udžbenika iz višečlanih porodica i slično", navela je Aničićeva.

Јedna od korisnica ovih sredstava Dragana Stipanović, koja je i pedijatar u Domu zdravlja "Dr Јovan Rašković", istakla je da žena u životu može da ostvari puno uspjeha, ali da je najveći majčinstvo.

Zamjenik ombudsmana za djecu Republike Srpske Zlata Hadžić Bajrić poručila je da odrasli treba da prihvate dječiji svijet kao svoj, jer jedino tako mogu da razumiju njihove potrebe i budu odgovorniji u ostvarivanju njihovih prava.

Bajrićeva je rekla da je, povodom obilježavanja Nedjelje djeteta, ombudsman za djecu Republike Srpske danas ugostio mališane iz banjalučkog vrtića "Pertlica" sa kojima su predstavnici ove institucije razgovarali o njihovim pravima i potrebama.

"Danas su sa nama najmlađi koji, možda, i ne znaju da definišu šta znači imati pravo na nešto, ali zato oni to osjećaju", rekla je Bajrićeva.

Banjaluka, Nedjelja djeteta - Hadžić Bajrić, prijem za mališane (Foto: SRNA)

Ona je izrazila zadovoljstvo što su se brojne institucije aktivirale i dale doprinos obilježavanju Nedjelje djeteta, u okviru koje su organizovana brojna druženja, kreativno-edukativne radionice, te posjete djeci da bi se ukazalo na potrebe i prava najmlađih.

"Prava djece su vrlo važna u njihovom odrastanju i svi smo odgovorni za njih. Zato, Nedjelja djeteta ne bi trebala da bude samo jedna, nego svaka, i da svaki dan dječiji svijet prepoznamo kao svoj", rekla je Bajrićeva.

Vaspitačica u vrtiću "Pertlica" Maja Pepinović kaže da je 12 mališana posjetilo ombudsmana za djecu Republike Srpske.

"Vrlo je važno sa mališanima pričati o njihovim potrebama i pravima. Mislim da bi u školama trebalo intenzivnije razgovarati i pominjati ove pojmove", rekla je Pepinovićeva.

Nedjelja djeteta, čiji je moto ove godine "Dječiji svijet - moj svijet", obilježava se od 2. do 8. oktobra

Izvor: SRNA