latinica  ћирилица
06/10/2017 |  10:41 ⇒ 11:21 | Autor: RTRS

Preda: Nema optimizma za evropski put BiH

Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda ocijenio je da ne postoji nikakav razlog zbog kojeg bi trebao ostati optimista kada je riječ o evropskom putu BiH.
Kristijan Dan Preda (photo: europeanwesternbalkans.com) -
Kristijan Dan Preda (photo: europeanwesternbalkans.com)

U autorskom tekstu naveo da je prije više od godinu dana Savjet EU prihvatio zahtjev BiH za članstvo u Uniji te naložilo Evropskoj komisiji da pripremi mišljenje o aplikaciji međutim, kako je istakao, to bio period optimizma nakon niza pozitivnih poteza bh. vlasti koji su zemlju ponovo vratile na put evropskih integracija.

"Danas, gotovo da nema razloga zbog kojeg bi trebali ostati optimisti kada je riječ o evropskom putu BiH. Niti jedan ozbiljan napredak nije postignut u borbi protiv korupcije. Vladavina prava ostaje problematična, a pravosudnom sistemu i javnoj upravi u velikoj mjeru su potrebne reforme", naveo je Preda.

On je ocijenio i da je sprovođenje reformi iz reformske agende bolno sporo što je dovelo do iseljavanja velikog broja građana BiH. Podsjeća da, prema podacima Svjetske banke, 44,5 odsto ukupne populacije BiH živi u inostranstvu što stavlja BiH na 15. mjesto u svijetu kada je riječ o iseljavanju.

Preda je podsjetio i da bh. vlasti stalno prolongiraju rok za Upitnik Evropske komisije što će imati posljedicu na vjerodostojnost BiH kao potencijalnog kandidata ulazak u EU.

Koaliciju na nivou BiH koju čine SDA, HDZ BiH, Savez za promjene i SBB nazvao je koalicijom koja počiva na neravnim nogama dodajući kako se koalicioni partneri ne mogu dogovoriti čak ni o velikom reformama. Isto vrijedi, kako je rekao, i za Federaciju BiH gdje koaliciju čine SDA, HDZ BiH i SBB. Preda je naglasio da u Republici Srpskoj vlada napetost između SNSD-a i opozicije.

Izvor: Agencije