latinica  ћирилица
06/10/2017 |  12:00 ⇒ 12:01 | Autor: RTRS

Sud BiH: Prvostepena presuda Oriću u naredni ponedjeljak

Prvostepenu presudu komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću, optuženima za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine, Sud BiH će objaviti u ponedjeljak, 9. oktobra u 9 časova, najavljeno je iz Suda BiH.
Naser Orić iz ratnih dana (photo: Sense-agency.com) -
Naser Orić iz ratnih dana (photo: Sense-agency.com)

Orić i Muhić optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u januaru 2016. godine, a nakon iznošenja završnih riječi Tužilaštva BiH 29. avgusta, okončano je iznošenjem završnih riječi odbrane 12. septembra.

Tužilac Miroslav Јanjić rekao je tokom iznošenja završne riječi da je Tužilaštvo, na osnovu dokaza i iskaza svjedoka, utvrdilo i dokazalo da su optuženi počinili krivična djela koja su im stavljena na teret.

Orićev branilac Lejla Čović smatra da Tužilaštvo nije ništa uspjelo dokazati, osim činjenice da je bio oružani sukob između takozvane Armije BiH i Vojske Republike Srpske, te Sudu predložila da njen branjenik bude oslobođen.

Izvor: SRNA