latinica  ћирилица
06/10/2017 |  14:57 | Autor: RTRS

Davidović: Više pažnje posvetiti djeci sa posebnim potrebama

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Јasmina Davidović izjavila je danas da je neophodno pronaći sistemsko rješenje da bi se djeca sa posebnim potrebama brže i kvalitetnije uključila u društveni život.
Јasmina Davidović, ministarka porodice, omladine i sporta RS - Foto: SRNA
Јasmina Davidović, ministarka porodice, omladine i sporta RSFoto: SRNA

"Toj najosjetljivijoj djeci treba posvetiti posebnu pažnju i na tome dosta radi i ovo, kao i ministarstva zdravlja, te prosvjete i kulture Srpske", rekla je Davidovićeva novinarima u Banjaluci, prisustvujući završnoj manifestaciji Nedjelje djeteta pod nazivom "Zajedničko djetinjstvo".

Ona je podsjetila da je ovogodišnja Nedjelja djeteta posvećena djeci sa smetnjama u razvoju, dodajući da bi posebnu pažnju trebalo posvećivati i djeci bez roditeljskog staranja i djeci oboljelih od rijetskh bolesti.

Davidovićeva je rekla da se na svemu do sada dobro radilo, ali da uvijek može bolje i više, navodeći u tom kontekstu da je prije par dana u Istočnom Sarajevu održan okrugli sto na kojem su različita udruženja roditelja iznijela dobre prijedloge na osnovu kojih se mogu raditi određena sistemska rješenja.

Dalila Bojić-Rold, vršilac dužnosti direktora banjalučkog Centra za socijalni rad, koji je organizator završne manifestacije Nedjelje djeteta, rekla je da će jedna od aktivnost koju će Centar nastaviti i u narednom periodu u saradnji sa UNICEF-om biti vezana za usluge savjetovanja.

Ona je istakla odličnu saradnju sa partnerskim organizacijama koje se bave davanjem podrške djeci sa smetnjama u razvoju i zdravoj djeci, što, kako ocjenjuje, može dati doprinos antisegregaciji i boljoj inkluziji djece sa smetnjama u razvoju.

Roldova je kao primjer dobre saradnje navela ovu manifestaciju u okviru koje su organizovane kreativne radionice za djecu.

Izvor: SRNA