latinica  ћирилица
06/10/2017 |  15:27 ⇒ 17:52 | Autor: RTRS

Počeli "Oktobarski pravnički dani" (VIDEO)

U organizaciji Udruženja pravnika Republike Srpske i banjalučkog Pravnog fakulteta, a pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske, počelo je 14. savjetovanje "Oktobarski pravnički dani". Ove godine učestvuje više od 500 pravnika iz Republike Srpske, regiona i Evrope.
Pravnički dani - Foto: RTRS
Pravnički daniFoto: RTRS

Svakome dati pravo koje mu pripada – nastojali su još Latini kroz ideal pravde. Zadovoljiti pravdu u kompleksnom pravnom sistemu entiteta, Brčko distrikta i države BiH, izazov je pravnicima ovih prostora. 

"Ovo je pravo vrijeme da otvorimo priču o nekim pitanjima, o daljem razvoju pravnog i ustavnog sistema, da gajimo i njegujemo kulturu dijaloga i rasprave i da uputimo poruke i zaključke", rekao je dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Željko Mirjanić.

"Obezbjediti odgovarajuću zaštitu ljudskih prava, veoma teško, pratiti praksu Evropskog suda, Ustavnog suda i to primjenjivati od strane sudova u BiH postaje sve više delikatan zadatak", izjavio je sudija Ustavnog suda BiH dr Miodrag Simović.

Zaključke, preporuke i odluke sa ovog skupa, najviše zakonodavno tijelo Srpske rado koristi pri izradi zakona. Posebnu pažnju obraćaju na zakone koji se odnose na usklađivanje sa evropskim direktivama i evropskom praksom.

"Bez obzira na kompleksnost i uređenje same države i zakonodavstvo koje primjenjujemo, mislim da do sada Narodna skupština nije ni u jednom slučaju napravila neku grešku koja bi mogla da košta i Republiku Srpsku i građane Republike Srpske", istakao je  predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Prvog dana Savjetovanja promovisana je knjiga "Besjede – prilog afirmaciji nauke i umjetnosti" akademika profesora doktora Rajka Kuzmanovića. U toku Savjetovanja biće organizovan "Pravnički čas" posvećen Marku Arsoviću, uglednom pravniku, sudiji , ministru i advokatu, „Pravničko veče“ za učesnike savjetovanja i druge aktivnosti.