latinica  ћирилица
06/10/2017 |  15:33 ⇒ 15:43 | Autor: RTRS

Sindikat uprave poziva na izmjene Zakona o platama

Sindikat uprave Republike Srpske poziva Vladu Republike Srpske da zbog nemogućnosti primjenjivanja Posebnog kolektivnog ugovora za organe uprave u Srpskoj pristupi izmjeni ili donošenju novog zakona o platama za zaposlene u organima državne uprave, rekao je predsjednik Sindikata uprave Božo Marić.
Banjaluka: Sindikat uprave - pres - Foto: SRNA
Banjaluka: Sindikat uprave - presFoto: SRNA

Marić je pojasnio da je trenutno način zarade državnih službenika regulisan "lex specialisom", odnosno Zakonom o platama koji nije usklađen sa sistemskim zakonom - Zakonom o radu.

"Imamo problem i da u službi za zajedničke poslove ne možemo da primijenimo određene odredbe koje smo definisali putem Posebnog kolektivnog ugovora, a čije je pravo utemeljeno Zakonom o radu, što se odnosi na uvećanje plate za otežane uslove rada", izjavio je Marić u Banjaluci.

On je rekao da je Sindikat uprave Republike Srpske danas održao sjednicu Predsjedništva na kojoj je usvojen i zaključak kojim se pozivaju svi gradonačelnici i načelnici u Srpskoj da u skladu sa članom 13 Zakona o službenicima i namještenicima u jedinicama lokalne samouprave sa sindikalnim organizacijama pristupe potpisivanju pojedinačnog kolektivnog ugovora.

Marić je istakao da je i članom 39, stav pet, Ustava Republike Srpske jasno definisano da se radnicima u Srpskoj plate isplaćuju na osnovu zakona ili kolektivnog ugovora.

"Prema našim informacijama u većinih lokalnih zajednica gradonačelnici ili načelnici su jednostrano donijeli Pravilnik o platama, što je u suprotnosti sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i sa Zakonom o službenicima i namještenicima u jedinicama lokalne samouprave i nije u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave", rekao je Marić.

On je naveo da je na prethodnoj sjednici donesena nova odluka o prikupljanju i raspodjeli članarine, te pozvao sve poslodavce kod kojih je organizovana sindikalna organizacija, koja je organizacioni dio Sindikata uprave Srpske, da poštuju odluke nadležnog organa Sindikata uprave kada je riječ o prikupljanju i uplati članarine sindikalnih organizacija.

Marić je podsjetio da je Sindikat uprave u avgustu pokrenuo inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Statuta Saveza sindikata Republike Srpske, nakon čega je na poziv predsjednika Saveza sindikata Republike Srpske Ranke Mišić održan sastanak na kojem je razgovarano o reformi Saveza sindikata Republike Srpske.

"Republički odbor Sindikata uprave danas će imenovati pet članova koji će činiti radnu grupu Saveza sindikata, koji ukupno broji 10 članova. Svih ostalih 14 granskih sindikata daće pet članova kako bi došli do najboljeg rješenja i pokušali da sačuvamo Savez sindikata Republike Srpske", dodao je Marić.

Izvor: SRNA