latinica  ћирилица
06/10/2017 |  16:24 ⇒ 16:35 | Autor: RTRS

Opozicija: Revizorske izvještaje neće imati ko da podnese

Poslanici opozicije saopštili su danas u Banjaluci da na predstojećoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske 17. oktobra neće imati ko da podnese revizorske izvještaje, jer 12. oktobra stupa na snagu odluka o razrješenju glavnog revizora Srpske Duška Šnjegote i njegovog zamjenika Darka Pejića.
Opozicija pres - Foto: RTRS
Opozicija presFoto: RTRS

Poslanik NDP-a Dragan Čavić izjavio je, nakon sjednice skupštinskog Kolegijuma, da je Šnjegota pisanim putem obavijestio Skupštinu da 12. oktobra stupa na snagu odluka o njegovom i razrješenju njegovog zamjenika.

"To znači da od tog datuma više u Republici Srpskij neće imati ko da vrši reviziju. Rok do koga je Narodna skupština morala da razmatra revizorske izvještaje bio je kraj avgusta, na šta je opozicija upozoravala i radi toga zahtijevala da ovaj dokument bude razmatran na 21. redovnoj sjednici", rekao je Čavić.

Naveo je da Vlada Srpske još nije dostavila odgovore na poslanička pitanja, među kojima je kolika primanja ima ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija.

Šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS Vukota Govedarica smatra da ne postoje uslovi za održavanje 22. redovne sjednice, jer se sve radi mimo Ustava i zakona. On kaže da će biti podnesena i inicijativa za ocjenu zakonitosti primjene skupštinskog Poslovnika o radu.

Govedarica je ponovo zatražio od ministra unutrašnjih poslova Srpske Dragana Lukača da ispita šta se dešavalo na 21. redovnoj sjednici Narodne skupštine, istakavši da opoziciji nije dozvoljeno da drži skupštinu naroda na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović rekao je da sve što je mimo pravila i zakona izgleda može proći u Narodnoj skupštini.

"Tako je i kada je riječ o revizorskim izvještajima, ali i o prisustvu policije prilikom 21. redovne sjednice, za koju vjerujem da je pozvao predsjednik najviše zakonodane institucije Nedeljko Čubrilović", rekao je Borenović.

On je poručio da opozicija ima obavezu da čuva dignitet Narodne skupštine, te da neće preći preko neustavnih skupštinskih odluka.

Izvor: SRNA