latinica  ћирилица
06/10/2017 |  16:29 ⇒ 17:51 | Autor: RTRS

Obilježeno 25 godina od oslobođenja Broda (VIDEO)

Danas se navršava 25 godina od oslobođenja Broda od okupacionih regularnih snaga Republike Hrvatske i paravojnih hrvatsko-muslimanskih jedinica.
25 godina od oslobođenja Broda - Foto: RTRS
25 godina od oslobođenja BrodaFoto: RTRS

Tim povodom organizovana je svečana smotra pripadnika Četvrtog brodskog bataljona i Udruženja potomaka veterana Republike Srpske u Modričkoj ulici odakle je Brod i oslobođen. Položeni su i vijenci na spomenik braniocima Broda i ispred biste generala Slavka Lisice.

Iz Modričke ulice iz koje je krenula ofanziva za oslobađanje Broda od regularnih hrvatskih i drugih paravojnih snaga, svoj život u Republiku Srpske utkalo je 19 Brođana, a teže ili lakše su ranjena 144 borca. 

"Јa sam invalid 100 odsto. Ranjen sam u Modričkoj četiri puta, u Modričkoj sam ranjen jednom, to mi je bila teška rana da sam za sedam dana ponovo se vratio u jedinicu", rekao je invalid Stanoje Miličić.

Četvrti, osloobodilački bataljon, formiran je dva mjeseca nakon brutalne okupacije, kao odgovoor na stradanja srpskog naroda u Brodu, i okolnim mejstima. U skladu sa strateškim ciljem, i taktikom, četa je tri mejseca boravila u Modričkoj, odakle je krenula odlučujuća bitka za oslobođenje.

"Eto mi smo ovdje bili 74 dana. Ako vam kažem da smo 02. oktobra po naređenju komandanta TG generala Lisice izašli jedan dan na jednodnevni omor i ponovo jedinicu organizovali i sa drugog pravca krenuli u oslobađanje Broda. Nije nam trebalo puno svega tri dana ili dva i po", istakao je komandant Četvrtog bataljona Nenad Miličić.

"Kao načelnik opštine sam u prilici da pozdravim ove vetereane ove sjajne ljude koji su iznijeli rati i koji evo nalaze snage da se druže i posjete ovo mejsto odsudne borbe i borbe za našu opštini i za grad Brod", naglasio je načelnik Broda Ilija Јovičić.

Večeras će u okviru obilježavanje Dana Broda, biti prikazan dokumentarni film o stradanju Brođana, svirepim ubistvima, mučenjima Srba i uništavanju njihove imovine.