latinica  ћирилица
07/10/2017 |  07:55 ⇒ 21:02 | Autor: RTRS

U Staroj crkvi u Sarajevu liturgija povodom praznika Sv. Tekle (VIDEO)

U Staroj crkvi Svetih arhangela Mihaila i Gavrila na Baščaršiji u Sarajevu, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, sa sveštenicima i đakonima, služio je Svetu arhijerejsku liturgiju povodom pravoslavnog praznika Svete prvomučenice Tekle.
Sarajevo - liturgija u Staroj crkvi - Foto: RTRS
Sarajevo - liturgija u Staroj crkviFoto: RTRS

Liturgijskim slavljem proslavlja se ova velika svetiteljka čija se Sveta desna ruka već vijekovima čuva u Staroj crkvi.

Mitropoliti Hrizostom rekao je da da je Sveta Tekla prva hrišćanska mučenica i da se smatra ravnom apostolima.

- Sveta Tekla širom vaseljene proslavlja se kao prvomučenica, kao čudotvorka, kao ispovjednica, kao ona koja je zajedno sa svetim apostolima propovijedala riječ Božiju širom Bliskog istoka i činila čuda - podsjetio je mitropolit Hrizostom, dodavši da je zbog toga SPC vijekovima slavi kao onu koja je proslavila Boga.

Sveta Tekla je prva hrišćanska mučenica, prva žena koja je mučenički sradala u mjestu Malula /Sirija/, gdje se danas nalazi manastir posvećen njoj.

U Staroj crkvi se nalazi Desna Ruka Svete Tekle koju je iz Antiohije donio Sveti Sava 1233.godine, a patrijarh srpski Arsenije Četvrti Јovanović je 1730. godine poklonio Staroj crkvi u Sarajevu iz zahvalnosti za obilnu pomoć namijenjenu opstanku Pećke patrijaršije pod Osmanskom vladavinom.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata nacisti su pokušali da je odnesu, međutim, ustaša koji je ponio Svetu Desnicu iz crkve umro je na izlazu iz crkvenog dvorišta. Nakon toga sličnu krađu nije niko pokušao.