latinica  ћирилица
07/10/2017 |  09:14 ⇒ 13:03 | Autor: RTRS

Bilal Bosnić vrbovao zatvorenike u Zenici

Vehabijski vođa Bilal Bosnić vrbovao je tridesetak osuđenika koji s njim izdržavaju kaznu u paviljonu zeničkog zatvora, piše današnji Glas Srpske.
Bilal Bosnić - Foto: RTRS
Bilal BosnićFoto: RTRS

List navodi da je Bosnić vrbovao zatvorenike koji su u skladu sa pravilima vehabijskog pokreta promijenili fizički izgled, skratili pantalone i pustili brade, te sada vjerske potrebe ispoljavaju svakodnevnim molitvama i učenjima koja ne priznaje Islamska zajednica BiH.

U radikalizaciju i prelazak na druge načine praktikovanja islama uvjerili su se i članovi nezavisne Komisije parlamenta BiH za praćenje uslova boravka u zavodima, koji su nedavno bili u posjeti Kazneno-popravnom zavodu Zenica.

Јedan od posljednjih zatvorenika koje je Bosnić radikalizovao je i Edib Buljubašić, četvorostruki ubica kome se sudi i za zločine nad Srbima u logoru Dretelj.

"Institucije bi trebalo da se pozabave ovim problemom dok situacija nije eskalirala", navode izvori Glasa Srpske.

Bilala Bosnića je Sud BiH lani pravosnažno osudio na sedam godina zbog javnog podsticanja na terorističke aktivnosti u vezi sa krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe.

Grupa osuđenika u zeničkom zatvoru, među kojima je bilo i pripadnika vehabijskog pokreta, 1. maja prošle godine je na pravoslavni Vaskrs pretukla zatvorenike srpske nacionalnosti Nenada i Predraga Bajića i Sinišu Babića, a česte žrtve maltretiranja su i Robert Јusić i Nenad Zorić.

Izvor: SRNA