latinica  ћирилица
07/10/2017 |  11:25 | Autor: RTRS

Mitropolit Amfilohije: Stvara se neka nova Crna Gora

Njegovo visoko preosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije smatra da se zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je u pripremi, neće donositi bez učešća crkava, te da će ga, ako bude kao prethodni, EU sigurno odbaciti.
Mitropolit Amfilohije - Foto: SRNA
Mitropolit AmfilohijeFoto: SRNA

- Јa vam garantujem da, s obzirom na to da Crna Gora želi da uđe u EU, EU to apsolutno neće dozvoliti. EU ima mnogo mana, ali ima jednu veliku vrlinu, a to je da poštuje zakone i zajedničku i privatnu svojinu - rekao je mitropolit Amfilohije za "Dan".

Mitroplit crnogorsko-primorski je dodao da se neće moći dozvoliti takav revolucionarni, ideološki poduhvat koji se zasniva na tome da je ovo sada neka druga Crna Gora.

- Stvara se neka nova Crna Gora, stvara se neki novi identitet. Јa se nadam da do toga neće doći i da dolazi trezvenije vrijeme, da se neće donositi zakoni o crkvama bez učešća tih crkava - ocijenio je mitropolit Amfilohije.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori se pojavio "polupismen pravnik koji piše zakon i onda ti ga nameće".

- Gdje to ima, ako je to istinska, demokratska vlast, i ako istinski poštuje ljudska prava i prava ustanove, prirodno je da upita i njih kako je bilo za vrijeme istinske Crne Gore kralja Nikole, Petrovića i Crnojevića - rekao je mitropolit Amfilohije.

On je podsjetio da su Crkva i Mitropolija na crnogorskim prostorima prisutne osam vjekova, kao eparhija Pećke patrijaršije, te da su bili prvi koji su podsticali novu vlast u Crnoj Gori, u vremenima novog sticanja nezavisnosti, da treba uraditi zakon o odnosu crkava i vjerskih zajednica.

- Kod nas su uspostavljeni temeljni ugovori sa Rimokatoličkom crkvom, Islamskom zajednicom, sa Јevrejskom opštinom. Јedina crkva koja do sada nije udostojena da se između nje i nove države uspostavi zakonski, normalni odnos, jeste Srpska pravoslavna crkva, odnosno Mitropolija. Razlog za to je nesumnjivo ideološki, politički - smatra mitropolit Amfilohije.

Mitropolit je istakao da je Pravoslavna crkva bila državna vjera u Crnoj Gori, ali i da su sve druge vjere bile priznate i imale ista prava.

On predstavnike nove vlasti naziva "neotitoistima", koji su "naslijedili od prethodne, komunističke vlasti, ono što je najgore - bezbožništvo i ideologiju bogaćenja na tuđi račun".

Izvor: SRNA