latinica  ћирилица
07/10/2017 |  12:00 ⇒ 19:32 | Autor: RTRS

Vlada Srpske pomaže Brčko distrikt (VIDEO)

Subvencionisanje u potrošnji električne energije, pomoć u izgradnji infrastrukture, smanjenje takse za dobijanje državljanstva Republike Srpske... Ove pogodnosti za građane Brčko distrikta, samo su neki od rezultata uspješne saradnje Vlade i rukovodstva Srpske sa distriktom.
Brčko - Foto: RTRS
BrčkoFoto: RTRS

U Brčko distriktu investicija Republike Srpske je sve više. Ekonomski projekti, koje Vlada Srpske sprovodi u skladu sa Arbitražnom odlukom, značajni su za građane.

- Vlada Republike Srpske je, kroz subvencionisane cijene električne energije, distriktu Brčko u proteklom periodu donirala oko 27 miliona KM, što je sigurno najveća donacija koju je distrikt ikad dobio - kaže gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić.

Uz sve to, počela je izgradnja mosta u Krepšiću, vrijednog 690.000 KM. Za neophodnu dokumentaciju, Vlada Srpske izdvojila je 65.000 KM, želeći na taj način da pomogne građanima Brčkog i svima koji saobraćaju ovim putem.

Milić kaže da izgradnja mosta u Krepšiću predstavlja jedan od kapitalnih infrastrukturnih projekata.

Takođe, građanima distrikta, koji žele da dobiju državljanstvo Republike Srpske taksa je sa 100 smanjena na 10 KM, pa je do sada to pravo ostvarilo oko 14.000 građana Brčkog.

Brčaci ne kriju da su zadovoljni odnosom Srpske prema distriktu. Vidi se to, kažu, u ekonomiji, socijalnoj politici, pa i kulturi i sportu.

U distriktu čine napore na ujednačavanju tržišta sa ostatkom BiH. Tako će uskoro, na inicijativu gradonačelnika Milića, Distrikt donijeti zakon prema kojem se lož ulje neće moći, kao do sada, sipati u automobile na benziskim pumpama. Više reda u finansijskom sektoru najavljeno je i uvođenjem fiskalnih kasa od Nove godine.