latinica  ћирилица
07/10/2017 |  12:17 ⇒ 12:43 | Autor: RTRS

Sokolačkoj psihijatriji donacije iz Austrije i Kuvajta (VIDEO)

Zahvaljujući donacijama Rotari kluba iz Beča, pojedina odjeljenja Psihijatrijske bolnice na Sokocu dobijaju ljepši izgled i bolje uslove. Medicinska i nemedicinska oprema vrijedna 170.000 KM dopremana je proteklih mjeseci u 11 šlepera. Uskoro sokolačkoj psihijatriji stiže donacija i iz Kuvajta.
Sokolac: Zavod za forenzičku psihijatriju - Foto: SRNA
Sokolac: Zavod za forenzičku psihijatrijuFoto: SRNA

Postepeno se obnavljaju i oronuli bolnički objekti, kreditom od 200.000 KM, a za sada je sasvim opremljeno i uređeno žensko rehabilitaciono odjeljenje.

Direktorka bolnice Biljana Renovica Cvijetić zahvaljuje donatorima, ističući značaj donacije za rad ove ustanove.

- Oprema je polovna, ali je u jako dobrom stanju - kaže ona.

Uz bolnički namještaj pristigli su i dijagnostički uređaji, što je olakšalo i brigu o opštem zdravlju pacijenata. U humanijim uslovima i put do ozdravljenja pacijenata je lakši.

- Novi ambijent značajno utiče na oporavak pacjenata i olakšava rad osoblja. Ova donacija nam je veoma bitna, jer u proteklih desetak godina nije bilo značajnijih donacija - kaže Goran Grubačić, glavni medicinski tehničar.

Kvalitetna i prijeko potrebna donacija uskoro stiže i posredstvom kuvajtske ambasade u BiH.

- Iz Kuvajta stiže oprema za vešeraj, jedna mašina za pranje i jedna za sušenje veša. Trebalo je već da stigne, ali kasni zbog carinskih procedura - kaže Cvijetićeva.

U toku je renoviranje objekta sudske psihijatrije, iz koje su pacijenti preseljeni u Zavod za forenziku, a u obnovljeni objekat biće smješteno nedavno formirano odjeljenje za liječenje bolesti ovisnosti. Namjera je i da se formira odjeljenje psiho-gerijatrije, jer zahvaljujući Rotari klubu iz Beča, specijalizovana oprema za pomoć starim licima već postoji.