latinica  ћирилица
09/10/2017 |  09:14 ⇒ 10/10/2017 | 09:06 | Autor: RTRS

Oštra reagovanja nakon oslobađajuće presude Oriću za zločine u Srebrenici! (VIDEO)

Odluka Suda BiH da oslobodi Orića i Muhića po svim tačkama optužnice, izazvala je burna i brojna reagovanja. Politička i stručna javnost u Srpskoj i regionu jednoglasna – ovo je poraz pravosudnog sistema i poruka da se želi nametnuti stav da su samo Srbi krivi za zločine. Sud je, kažu, ovim potezom pokazao da žmiri na žrtve i djela s potpisom Nasera Orića.
Naser Orić iz ratnih dana (photo: Sense-agency.com) -
Naser Orić iz ratnih dana (photo: Sense-agency.com)

Nema pravde za zločine nad Srbima, Fijasko pravosuđa i cijele BiH, Srpska suza nema roditelja, Presuda vraća BiH u srednji vijek - ovo su reakcije iz Srpske i regiona.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik poručuje da je ovo prilika da se rehabilituje priča o referendumu, jer ovakvim postupanjem, kaže, Sud i Tužilaštvo nema podršku Srba. Sve ih je pozvao da napuste te institucije.

Dodik rekao je da je oslobađajuća presuda Naseru Oriću dokaz da nema kazne za zločine nad Srbima i da je samo dovoljno da Bošnjak sudi Bošnjaku i on će biti oslobođen.

Dodik je naglasio da su svjedoci zastrašivani svih devet godina koliko je trajalo suđenje.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Banjaluci da je nakon oslobađajuće presude komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću nestalo posljednje zrno povjerenja u rad pravosuđa BiH.

Cvijanovićeva je rekla novinarima da je ova presuda Suda BiH katastrofalna, skandalozna i sramotna, donesena uprkos svim svjedocima i dokazima koje ne posjeduju samo pravosudne institucije BiH, već i mnogi stranci, strane službe i ambasade u BiH.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je danas da je izricanje oslobađajuće presude bivšem komandantu Armije RBiH Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću konačna potvrda neprofesionalnog, selektivnog i političkog rada pravosuđa Bosne i Hercegovine.

Čubrilović je istakao da je oslobađajuća presuda Oriću, uprkos brojnim svjedočenjima i iskazima o gnusnim zločinama jedinica pod njegovim vođstvom nad Srbima u Podrinju, poraz pravosuđa Bosne i Hercegovine i pokazatelj da pravde, kada su u pitanju zločini nad nedužnim srpskim civilima i vojnicima, nikada nije bilo, niti je može biti u ovako nakardnom pravosudnom sistemu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom oslobađajuće presude Naseru Oriću, da će Srbija morati sama da se bori za pravdu, ali i pozvao na uzdržavanje od teških riječi. "Životi Srba očigledno nisu vrijedni kao životi drugih. Srpska suza nema roditelja", kaže Vučić.

Ministarstvo pravde će reagovati na oslobađajuću presudu Oriću, najavio je Vučić i dodao da je o tome razgovarao sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom pravde Nelom Kuburović.

Kako je rekao, njegova uloga kao predsjednika Srbije je da ne izgovori najstrašnije stvari, iako je "očigledno da životi Slobodana Ilića, Milutina Miloševića, Mitra Savića... nisu vrijedni kao životi drugih".

"Јasno je da srpska suza nema roditelja", rekao je predsjednik Srbije i dodao da je isto tako jasno da će za pravdu morati da se bore sami.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da nakon oslobađajuće presude Naseru Oriću u Srpskoj nije potreban nikakav referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH, jer je ovo dovoljno da se konstatuje krah pravosuđa BiH.

- Ovo je u principu referendum o pravosuđu u BiH, jer ovakva presuda najavljuje krah pravosuđa BiH - rekao je Stevandić.

Prema njegovim riječima, tamo gdje je svima jasno u Republici Srpskoj, FBiH i međunarodnoj zajednici da postoje nesporni zločini, imena žrtava, brutalnosti i sve ono što se povezuje sa najnegativnijim ratnim dešavanjima - ne vrijedi za Sud BiH.

- Ali, zato su spremni da tamo gdje ne postoje nikakvi dokazi, nikakvi materijalni pokazatelji pokrenu lavinu optužbi i postupaka da bi se svakom iole značajnijem Srbinu sudilo ili Sud koristio kao metod političkog i svakog drugog pritiska - zaključio je Stevandić.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izrazio je danas bojazan da oslobađajuća presuda Naseru Oriću može biti i kolektivna, iako je riječ o prvostepenoj i pojedinačnoj presudi, te upitao da li su zaista za sve zlo koje se dogodilo krivi samo jedni, a potpuno nevini drugi.

Kasipović je istakao da najavljena žalba Tužilaštva BiH na presudu možda daje nadu u pravo i pravdu.

On je podsjetio da tri godine na čelu Ministarstva pravde nikada nije komentarisao sudske presude, smatrajući da time doprinosi pravu i pravdi.

"Objavljivanjem presude, dođe vrijeme kada se ne može ćutati. I vrijeme. I vakat. A ovo je, uvjeren sam, taj trenutak", rekao je Kasipović, saopšteno je iz Ministarstva pravde Srpske.

On je dodao da je na raspolaganju svima koji ga žele teretiti za eventualni uticaj na pravosuđe, ističući i ovom prilikom trajnu opredijeljenost da svako treba da odgovara za počinjeni zločin.

- Sud na ovakav način oslobađa jednog ratnog zločinca i ne može i neće da dokaže sve činjenice koje su poznate, činjenice da su hiljade ljudi ubijene na podmukao način, među njima i žene i deca i civili, ali danas to ne interesuje nikoga u Sudu BiH i oslobađaju čovjeka koji treba da bude na doživotnoj robiji zbog onoga što je uradio, rekao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec izjavio je danas da ova pravosudna institucija radi profesionalno, u skladu sa ponuđenim dokazima Tužilaštva BiH, a ne na osnovu političkih i medijskih spekulacija i pritisaka.

Debevec je rekao da je očigledno da su ponuđeni dokazi Tužilaštva BiH bili nedovoljni za donošenje osuđujuće presude, što će biti naknadno preispitivano u žalbenom postupku.

On je napomenuo da je presuda donesena odlukom sudskog vijeća, a ne sudije pojedinca, te da vijeće donosi odluke većinom glasova, prenosi Birn.

Debevec je rekao da Sud BiH ne može da komentariše nepravosnažne sudske odluke na koju će, kako kaže, izvjesno biti uložena žalba, te o kojoj će sigurno konačna odluka biti donesena u drugom stepenu.

Poslije današnje presude Suda BiH da komandant takozvane Armije BiH u Srebrenici Naser Orić bude oslobođen krivice za zločine nad Srbima, definitivno je manje BiH, ocijenio je za Srnu član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

"Pravosudne institucije su ovim potezom pokazale da postoje za njih prihvatljive i neprihvatljive stvari, a očito je neprihvatljivo kazniti nekoga za zločine nad Srbima", rekao je Ivanić.

On je naveo da je nevjerovatno da su mnogi od srpskih komandanata bili kažnjavani po komandnoj odgovornosti, a da za hiljade ubijenih civila na prostoru Srebrenice nije odgovarao čovjek koji je tim jedinicama komandovao.

"To jednostavno znači da je Sud BiH prihvatio izjavu koju je svojevremeno dao poglavar Islamske zajednice BiH da je isto kažnjavati Bošnjake za zločine nad Srbima i zatvorenika iz Aušvica jer se borio protiv zlotvora", konstatovao je Ivanić.

On kaže da je to strašno, ali da je ta logika očito dominantna u pravosudnim institucijama BiH.

"Zato u ovoj zemlji još dugo neće biti istinskog pomirenja. Potpuno je nerealno očekivanje da Srbi prihvate da za zločine nad njihovim narodom niko nije odgovoran. To je pitanje vlastitog samopoštovanja", naglasio je Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović, istakao je da ovakvi događaji kao današnja presuda u Sudu BiH sve nas pomalo vraćaju unazad.

- To je tema koja će sigurno ovih dana biti na poseban način dobiti svoje mesto u javnosti i imati jednu svoju negativnu međusobnu retoriku, dodao je Čović.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica ocijenio je da je oslobađajućom presudom Suda BiH komandantu Armije RBiH u Srebrenici Naseru Oriću "kap prelila čašu" i da je definitivno potrebna korjenita reforma pravosuđa u BiH.

"Na tome treba raditi, jer ovako više ne može", rekao je Govedarica danas na Zalazju kod Srebrenice gdje je prislužio svijeću za pokoj duša nastradalih, odao počast kod spomen-obilježja i razgovarao sa članovima porodica žrtava. On je istakao da se ne može ići putem budućnosti ako se u predmetima gdje su Srbi postradali zločini ne osuđuju.

"Upravo je ovim predmetom i oslobađajućom odlukom kap prelila čašu", poručio je Govedarica. On je rekao da ptice na granama znaju da je Naser Orić komandodavao i ima odgovornost za ubistva mnogih Srba u ovom kraju, a da su u tri slučaja iz ove optužnice dakazana svirepa ubistva. "Presuda je sramna, Srbi u BiH žive u vremenu kada zavide mrtvima. Bruka i sramota", rekao je Govedarica.

Prekinuti svu saradnju sa Sudom i Tužilaštvom BiH

Savez ratnih vojnih invalida Republike Srpske smatra sramnom i ponižavajućom oslobađajuću presudu Suda BiH komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću za ratne zločine nad Srbima u Podrinju i ističe da je potrebno prekinuti saradnju sa Sudom i Tužilaštvom BiH.
Iz Saveza su poručili da je vrijeme da se Srbi u Republici Srpskoj ujedine i što prije preduzmu mjere da se ovakvi slučajevi više ne ponavljaju.

Iz Saveza zahtijevaju da se politički lideri iz reda srpskog naroda u institucijama u Srpskoj i BiH, bilo da su u političkim stranka koje su na vlasti ili u opoziciji "odmah dogovore i preduzmu konkretne mjere da se prekine saradnja sa Sudom i Tužilaštvom BiH i da se iz ovih institucija povuku svi članovi iz reda Srba".

Predstavnici ovog saveza zahtijevaju da Republika Srpska u potpunosti prekine finansiranje Suda i Tužilaštva BiH, te da uskrati dostavljanje bilo kakvih podataka ovim institucijama, koje "ionako služe samo za kažnjavanje Srba i oslobađanje ostalih koji su činili ratne zločine nad Srbima".

"Sada je konačno jasno svima u Republici Srpskoj, pa i onima kojima do sada nije bilo, da nam ovakav Sud i Tužilaštvo BiH nisu nikada ni bili potrebni, a posebno poslije ovog slučaja", navedeno je u saopštenju iz Saveza ratnih vojnih invalida.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac Radojka Filipović izjavila je nakon današnje oslobađajuće presude komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću da u BiH nema pravde.


"Danas su ga oslobodili, a slobodan je 25 godina", rekla je Filipovićeva novinarima.

Ona je podsjetila da su 1992. godine muslimani iz Srebrenice, predvođeni Orićem, došli u dvorište njene kuće i ubili joj supruga i svekra, a svekrvu, jetrvu i njeno dvoje djece odveli u zatvor. "Nemanji je bilo sedam mjeseci, a Oliveri tri godine", rekla je Filipovićeva, dodajući da je ogorčena oslobađajućom presudom Suda BiH.

Bane Vasiljević, predsjednik Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Srebrenica, kazao je da bez obzira što je Orić oslobođen "on je za srpski narod iz Srebrenice i dalje ratni zločinac".

 Oslobađajuća presuda Naseru Oriću predstavlja dovoljan impuls da se definitivno održi referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH u Republici Srpskoj, smatra predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović. On je naglasio da ovako katastrofalna presuda znači "smak pravosuđa u BiH".

Mitrović kaže da oslobađanje Nasera Orića predstavlja "dno dna" i da onda više nema potrebe za procesuiranjem ratnih zločina nad Srbima, jer će poučeni ovim iskustvom svi biti oslobođeni.

- U slučaju presude Naseru Oriću dominirala je politika, jer u ovom slučaju postoji sasvim dovoljno dokaza za osuđujuću presudu - zaključio je Mitrović.

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić rekao je da oslobađanje Orića predstavlja krah i sumrak pravde u BiH i legalizaciju zločina nad Srbima.Naveo je da će se ovom presudom legalizovati zločin nad Srbima i otvoriti lov na Srbe u kojem će mnogi nevini Srbi stradati od Suda i Tužilaštva BiH.

- Ovo je stvarno postalo opasno - rekao je Savčić.

On je istakao da je ovo krah pravde, pogotovo kada je riječ o srpskim žrtvama, jer postoji ne malo slučajeva gdje su potpuno nevini ljudi osuđeni bez ijednog dokaza ili sa potpuno lažnim dokazima koje je Sud BiH prihvatio kao vjerodostojne i izricao drakonske kazne.

Imajući u vidu kako je tekao proces Oriću, sa ogromnim pritiskom na svjedoke, Savčić je naglasio da "svi Srbi u bilo kojim institucijama treba debelo da se zamisle".

Predsjedništvo Organizacije starješina Vojske Republike Srpske ukazuje na to da Sud BiH, oslobađajućom presudom ratnom komandantu takozvane Armije BiH Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću koji su počinili masovne zločine nad srpskim stanovništvom u Podrinju, potvrđuje istrajnost da presuđuje samo Srbima.

Predsjedništvo ukazuje i na to da, iako je u Podrinju na podmukao način ubijeno više hiljada Srba, Sud BiH ostaje nijem i slijep na pravdu i srpske žrtve.

Predsjedništvo naglašava da su Orić i Muhić "za počinjena zlodjela trebalo da budu osuđeni na maksimalne kazne".

"Oslobađanje zločinaca od Suda BiH po svim tačkama optužnice suprotno je dokazima i izjavama svjedoka, kojim je tužilaštvo potvrdilo njihovu odgovornost da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića", navodi se u saopštenju.

Predsjedništvo ove organizacije upozorava da Sud BiH cementira jedinu krivicu srpskog naroda za rat i ratne zločine na teritoriji BiH.

"Ovakav pristrasan postupak Suda BiH opravdava održavanja referenduma o pravosuđu u BiH u Republici Srpskoj, bez obzira na otpore i pritiske", saopšteno je iz Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.

Iz ove organizacije traže od institucija Republike Srpske i svih političkih subjekata održavanje referenduma "upravo onako kako je utvrdila Narodna skupština, a nikako njegovo stavljanje van snage".

Sud BiH oslobodio je danas prvostepeno komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića po svim tačkama optužnice za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na srebreničkom području 1992. godine.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Božica Živković Rajilić smatra da oslobađanje Orića predstavlja poraz i kraj Suda BiH.

- Desetine mrtvih - žrtava Nasera Orića i njegove jedinice na području Podrinja, ali i po drugim ratištima ništa ne znače za Sud i Tužilaštvo BiH. Oni su unaprijed instruisani da zločinci budu oslobođeni i da se prikažu kao oslobodioci i heroji, a za srpske žrtve u ovoj zemlji niko ne mari - rekla je Rajilićeva.

Ona je navela da je poruka da su Srbi legitimne mete, koje može da ubija kako i ko hoće i da za to nikada neće odgovarati.

- Taj sud ne treba nikome, tako radeći, pogotovo ne Srbima i treba na svaki način gledati kako da se taj sud uništi ili da se bar Srbi izuzmu iz ikakvog učešća i saradnje sa tim sudom - zaključila je Rajilićeva.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je da iza oslobađajuće presude Oriću stoji snažan uticaj bošnjačke politike, predvođene Bakirom Izetbegovićem i da je riječ o porazu pravosuđa BiH. Naglašava da je to pokazatelj da se pravosudne institucije na nivou BiH stavljaju u službu bošnjačkog naroda i da to nije put kojim BiH treba da ide.

Kojić je napomenuo da je proces protiv Orića pratio niz kontroverzi, te podsjetio da je Orića u Predsjedništvu BiH primio Bakir Izetbegović koji mu je obećao oslobađanje, kao i da je postojao veliki uticaj na svjedoke u toku postupka.

Prema njegovim riječima, u ovom slučaju postoji "nešto što se iza brda valja", a to je snažan uticaj bošnjačke politike predvođene Izetbegovićem da Srebrenica i srednje Podrinje bude isključivo rezervisano samo za Bošnjake kao žrtve, a Srbe kao zločince.

- Bošnjaci pokušavaju da drže taj stereotip i pored brojnih dokaza o počinjenim ratnim zločinima nad Srbima - istakao je Kojić.

Ističe da pred bh. pravosudnim institucijama nema nijedne osuđujuće presude za stradanje 2.428 Srba, oko 50 djece i oko 180 žena u Podrinju.

- U konkretnom predmetu imamo slučaj ubistva tri lica srpske nacionalnosti, bezbroj dokaza, ali i to nije bilo dovoljno Sudu BiH da donese osuđujuću presudu - rekao je Kojić.

On je istakao da je očigledno da je presuda Suda BiH zasnovana na nepravdi, te zapitao da li je ovo put kojim BiH treba da ide.

- Porodice srpskih žrtava iz Podrinja nisu još dočekale pravdu i kako one mogu da vjeruju takvim pravosudnim institucijama - istakao je Kojić.

Kojić očekuje da će se Tužilaštvo BiH žaliti na ovu prvostepenu presudu i da će u drugostepenom vijeću Suda BiH "sjediti razumni, apolitični ljudi koji će donijeti razumnu i na pravu i pravdi zasnovanu presudu".

Predsjednik DNS-a Marko Pavić ocijenio je danas da je današnja oslobađajuća presuda Suda BiH komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću još jedan dokaz da u BiH nema prava, ni pravde."A tamo gdje nema prava i pravde, ne može postojati ni država jer su oni osnov njenog postojanja", rekao je Pavić novinarima na Mrakovici nakon zajedničke sjednice predsjedništava SNSD-a i DNS-a.

On je dodao da, zbog svega ovoga, u SNSD-u i DNS-u razmišljaju da ponovo budu vraćene institucije predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Mi ćemo od drugih stranaka, naročito onih koje su u vlasti na nivou BiH, zatražiti mišljenje ili pokušati utvrditi zajedničke stavove o tome kako se oduprijeti ovom radu sudova koji su, praktično, neustavni i rade na štetu Republike Srpske i njenih građana", istakao je Pavić.

On kaže da je zajednički stav predsjedništava SNSD-a i DNS-a da su razočarani oslobađajućom presudom Oriću i ponovio da ove stranke saosjećaju sa porodicama žrtava.

"Mogu misliti kako se danas osjećaju roditelji, braća i sestre žrtava kada su čuli ovu presudu. Da li ti ljudi mogu vjerovati institucijama BiH, ovom sudu i pravosuđu?", upitao je Pavić.

On je naglasio da SNSD i DNS treba da preduzmu sve da se rad pravosudnih institucija dovede u ustavne okvire.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da se izricanjem oslobađajuće presude Oriću, BiH vraća u Srednji vijek kada su tadašnje okupacione turske snage mogle da ubijaju, pljačkaju, otimaju i proganjaju srpsko stanovništvo i za to nikome ne odgovaraju. On smatra da politički predstavnici Srba u BiH, bez obzira na kom su nivou vlasti, moraju da sjednu i da se ozbiljno dogovore kojim putem se u BiH može dalje ići.

- Evo i ovdje u ovom slučaju, kada se oslobađa neko za koga postoje toliko uvjerljivi dokazi da je lično bio uključen u brojne zločine koji su počinjeni nad srpskim stanovništvom u Podrinju, Srebrenici, sud nalazi za shodno da takvu osobu oslobodi bilo kakve odgovornosti - rekao je Đokić.

On je istakao da to još jednom stavlja veliku ružnu mrlju na Sud BiH i "zahtijeva da se u ovoj zemlji svi trgnu i da vide u kom pravcu sve ovo ide".

- Na ovakav način se u ovoj zemlji teško može razvijati povjerenje u institucije, njihovu objektivnost i pravičnost i zato su potrebno ozbiljne promjene - kaže Đokić.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić izjavio je da je oslobađajuća presuda komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću dokaz da u BiH ne postoji i ne funkcioniše pravna država i da su zbog selektivne pravde ostali nekažnjeni brojni veliki zločini koji su počinjeni nad Srbima u posljednjem ratu.

"I dok su mnogim Srbima bez ikakvih dokaza u Sudu BiH izricane drakonske kazne, sa druge strane brojni teški zločini počinjeni nad Srbima i dalje ostaju nekažnjeni", ukazao je u pisanoj izjavi Bosić.

Umjesto da domaće pravosuđe adekvatnim kaznama i presudama ratnim zločincima umanji patnje porodica žrtava i doprinese pomirenju, istakao je Bosić, sramnim oslobađajućim presudama prenose se duboke podjele i dešavanja iz prošlosti na buduće generacije.

"Krajnji je momenat da se zbog brojnih propusta, zloupotreba i poražavajućih rezultata rada sankcinišu odgovorni nosioci pravosudnih funkcija, jer su mnoge sudije i tužioci pokazale da nisu dostojni da obavljaju povjerene dužnosti", ocijenio je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH.

- Ovo je sramna presuda i to je najblaže što se može reći. Nema pravde. Ispade da su ti ljudi sami sebe pobili, da je Slobodan Ilić sam sebi oči vadio i sam sebe masakrirao, izjavio je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

- Ubijete na stotine žrtava u dva dana, svima je to poznato, osim Tužilaštvu da to zadokumentuje i pretvori u slučaj, rekao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović ocijenioje da oslobađanje Orića pokazuje da se ulazi u fazu potpunog nepovjerenja u pravosudne institucije koje bi trebalo da čuvaju i štite istinu.

Istakao je da je sramotno da je čovjek koji je kriv i odgovoran za stradanja ogromnog broja Srba danas oslobođen.

- Pravda je možda spora, možda nije u datom momentu dostižna, ali smo ubijeđeni da će pravda kad-tad dobiti pravni i normalni epilog - istakao je Borenović, i dodao ,da ovakvu odluku Suda BiH smatra skandaloznom.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić, povodom oslobađajuće presude komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću, pozvao je sve institucije Republike Srpske i Srbe u zajedničkim organima BiH da preduzmu sve pravne korake da se onemogući dalje ponižavanje, šikaniranje i omalovažavanje srpskih žrtava i naroda, te da se zaustavi pravno nasilje i sudski teror nad Srbima u BiH.

"Sud BiH treba ukinuti i, ako je potrebno, takvu odluku donijeti organizovanjem referenduma", poručio je Grujičić.

On je rekao Srni da o kvalitetu rada i nezavisnosti pravosuđa BiH govori podatak da su svi znali kakva će biti presuda Oriću prije njenog objavljivanja, što je pokazatelj koliko je to pravosuđe "nepristrasno".

Potpredsjednik Socijalističke partije Živko Marjanac ocijenio je da je izricanje oslobađajuće presude bivšem komandantu takozvane Armije BiH Naseru Oriću zasnovano na dvostrukim aršinima pravosuđa BiH.

Marjanac je rekao Srni da se dvostruki aršini pravosuđa BiH pokazuju time, jer su Srbima za mnogo manja krivična djela izricane drakonske kazne, što je neshvatljivo.

Delegat u Domu naroda PS BiH Dragutin Rodić izjavio je da je razočaran i tužan zbog oslobađajuće presude Naseru Oriću, jer takva odluka Suda BiH predstavlja jasan dokaz da u BiH nema pravde za zločine počinjene nad Srbima.

"Za mene je sasvim razumljiv komentar i ogorčenje porodica srpskih žrtava. Iskreno moram da kažem da sam razočaran, da ne kažem da sam i tužan, jer ako želimo pravdu i pomirenje u BiH onda moramo da vodimo računa i o krivcima koji su svojim djelima činili ono što nije primjereno uopšte, a pogotovo kada su ratni zločini u pitanju", rekao je Rodić.

Srpska radikalna stranka "Dr Vojislav Šešelj" smatra da je izricanje oslobađajuće presude Oriću još jedan u nizu dokaza da pravde nema kada je riječ o zločinima nad Srbima.

- Oslobađajuća presuda, kada se ima u vidu karakter i težina zločina Nasera Orića, zaista je sramna. Sramno je i to što su srpske žrtve danas ponovo stradale, ovoga puta od pravosuđa BiH - rekao je predsjednik SRS Dragan Đurđević.

Zamjenik predsjednika NDP-a Krsto Јandrić rekao je da je pravosuđe BiH u totalnom fijasku nakon što je Sud BiH prvostepeno oslobodio Nasera Orića za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine. Јandrić je rekao da je time fijasko doživjela i cijela BiH, jer se godinama, uprkos toliko dokaza, obim krivičnih djela pokušava smanjiti na neke pojedinačne slučajeve.

Banjalučki advokat Milan Petković rekao je da ne bi smjela opstati presuda Suda BiH o oslobađanju Orića i Muhića. On je dodao da je uvijek teško komentarisati presude dok se ne pogledaju detalji presude u kojima su razlozi zbog čega su optuženi oslobođeni, te izrazio nadu da će Tužilaštvo BiH sačiniti žalbu na ovu presudu kvalitetno i savjesno, te ukazati na sve propuste ukoliko ih je bilo kod prvostepenog suda.

Udruženje "Zavet otadžbini" iz Beograda saopštilo je da oslobađajuća presuda komandanta takozvane Armije BiH Naseru Oriću za zločine nad Srbima u Podrinju pokazuje da pravda pred Sudom BiH ne postoji, te apeluje na sud u Beogradu da ubrza postupak protiv njega, ali i drugih počinilaca zločina nad srpskim narodom.

"Presuda Suda BiH, kojom je Orić oslobođen optužbi za zločine koje je počinio u Podrinju potvrđuje da ovaj sud postoji samo da bi osudio optužene Srbe i oslobodio optužene Bošnjake", navodi se u saopštenju.

Iz ovog udruženja navode da ih ova presuda nije iznenadila, jer im je poznat stav objavljen u časopisu "Novi voks" da je "dobar Srbin živ i poslušan ili mrtav neposlušan Srbin", a neposlušni Srbi su, kako ističu, svi oni koji su se suprostavili ostvarenjima postavki u "Islamskoj deklaraciji" Alije Izetbegovića.

"Prema ovom sudu nije zločin ubijati Srbe, vaditi im oči, klati ih, paliti njihove domove, silovati žene... Nikakvi svedoci ovih zločina nisu dovoljni da se osudi onaj koji je to lično činio i koji je predvodio zločince, naslednike onih koji su to činili u Prvom i Drugom svetskom ratu. Za srpske žrtve `ne znaju` se imena zločinaca", navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja "Zavdet otadžbini" ističu da pravda pred Sudom BiH ne postoji ili su i njoj "izvadili oči kao što su to činili Srbima u i oko Srebrenice".

"I ova presuda pokazuje kakva bi sudbina Srba bila u unitarnoj BiH u kojoj bi pravdu delili Bošnjaci, kao što to čine u ovom sudu. Nema boljeg dakaza da je neophodno sačuvati Republiku Srpsku kao jedini garant opstanka srpskog naroda", navodi se u saopštenju.

Iz ovog udruženja naglašavaju da su ubijeđeni da je signal za ovakve postupke dobijen od "takozvane međunarodne zajednice".

"Signal je dobije od onih koji su razbili SFR Јugoslaviju, podržavali Armiju BiH u borbi protiv srpskog naroda i doprinijeli zločinima počinjenim nad njim, pa i onda kada je Srebrenica proglašena demilitarizovanom zonom, iz koje su snage Nasera Orića upadale u sela pod kontrolom Vojske Republike Srpske, čineći zločine nad civilnim stanovništvom, ubijajući starce, žene, decu...", navode se u saopštenje.

Iz Udruženja "Zavet otadžbini" ističu da su se "nakon počinjenih zločina zločinci povlačili pod zaštitu snaga koje su bile dužne da Srebrenica bude demilitarizovana zona, a koja to nikada nije bila".

"U više navrata smo naglašavali da se rat protiv srpskog naroda nastavlja, ovog puta drugim sredstvima, među kojima su drakonske kazne za optužene Srbe i oslobađajuće presude za zločince kakav je Naser Orić", navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja apeluju da političari iz srpskog naroda prekinu sa međusobnim borbama za vlast, ne birajući sredstva, navodeći da treba učiniti sve da srpsko jedinstvo ne bude narušeno.

"Samo jedinstveni možemo opstati, ne deleći sa međusobno, jer i za Bošnjake su svi Bošnjaci, bez obzira gde živeli. Isti je slučaj sa Hrvatima i Albancima. Ne postoje Srbi Krajišnici, Srbi Bosanci, Srbi Hercegovci, Srbi Vojvođani, Srbi Šumadinci, Srbi sa Kosova i Metohije, pogotovo ne Srbi izbeglice, Srbi u rasejanju. Budimo i mi samo Srbi ma gde živeli", navodi se u saopštenju. 

Bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, odluku Suda nazvao je korakom ka pomirenju, a svjedočenja tokom procesa – lažnim.

 Izvor: Agencije/ RTRS