latinica  ћирилица
10/10/2017 |  07:56 | Autor: RTRS

Od danas obilježavanje 125 godina od rođenja Ive Andrića

Povodom 125 godina od rođenja nobelovca Ive Andrića, Srpska akademija nauka i umetnosti /SANU/ upriličiće nekoliko aktivnosti kojima će obilježiti ovaj jubilej, koje će početi od danas, kada će biti obilježen dan Andrićevog rođenja.
Ivo Andrić - Foto: RTRS
Ivo AndrićFoto: RTRS

Danas će biti uručena Andrićeva nagrada za knjigu pripovjedaka Јeleni Lengold za zbirku pripovjedaka "Raščarani svet", te da će istovremeno biti prikazan godišnjak "Sveske", koji izlazi 42 godine i svaki je posvećen Andriću u cijelosti.

U petak, 13. oktobra, biće upriličena svečana akademija posvećena Ivi Andriću, a taj datum izabran je jer je tog dana 1974. godine, u Narodnom pozorištu u Beogradu, bio čuveni matine na kojem je Andrić posljednji put javno čitao svoje tekstove.

U okviru rubrike "Akademici o Andriću" na akademiji će govoriti Matija Bećković, Milosav Tešić, Dušan Kovačević, Goran Petrović i Miro Vuksanović.

Na svečanoj akademiji biće prikazani i snimci na kojima Andrić čita svoje odlomke, nakon čega će biti upriličen drugi dio akademije "Andrić o akademicima", u okviru kojeg će se pročitati odlomci Andrića o 11 akademika, među kojima su Vuk Karadžić, Petar Petrović Njegoš, Јovan Dučić, Јovan Јovanović Zmaj, Јovan Bjelić.

Ovom akademijom organizatori žele da pokažu što široj javnosti da je Andrić bio opredijeljen da piše na srpskom jeziku i da pripada ne samo SANU, već i srpskoj kulturi.

Obilježavanje ovog jubileja uveličaće veliki naučni dvodnevni skup u SANU pod naslovom "Delo Ive Andrića", dok je za decembar planirano objavljivanje i svečani prikaz Prvog kola u pet knjiga pripovjedaka "Kritičkog izdanja dela Ive Andrića".

Izvor: SRNA