latinica  ћирилица
10/10/2017 |  11:47 | Autor: RTRS

Nagrada Književni plamen za Orhana Pamuka

Turski nobelovac Orhan Pamuk dobitnik je nagrade Književni plamen za 2017. godinu, odlučio je žiri kojim je predsjedavao Mario Vargas Ljosa.
Orhan Pamuk - Foto: SRNA
Orhan PamukFoto: SRNA

Žiri za dodjelu internacionalne nagrade Književni plamen Marija Vargasa Ljose, u kome su pored peruanskog nobelovca i profesori Sonja Tomović Šundić, Siniša Јelušić i Aleksandar Јerkov i direktor izdavačke kuće Nova knjiga Predrag Uljarević razmatrao je veliki broj prijedloga među kojima su imena najvažnijih savremenih svjetskih pisaca.

Kandidate su predlagali članovi žirija i čitaoci Nove knjige, a na današnjoj sjednici jednoglasno je odlučeno da poslije Ljose (2015) i Klaudia Magrisa (2016), priznanje Književni plamen ponese Pamuk.

Pamuk je nagrađen za "svoj bogat književni opus i slobodarsko književno djelovanje oličeno u borbi da se književne vrijednosti, koje su osnova humanitičkog pogleda na svijet, visoko postave u savremenim društvima, te time postanu sredstvo za odbranu pred nepravdama i teretima istorijskih nasljeđa".

Žiri je pri tome tražio djela i autore koji nas spajaju, kao što Pamuk u vidokrug Evrope donosi još jedan književni kontinent, a povezuje čak tri Aziju, Evropu i Ameriku.

"U državi koja spaja Aziju i Evropu je rođen i stekao književnu slavu, a u Americi čuveni nobelovac danas živi i radi. Njegovo djelo nam predstavlja svijet koji donekle znamo i u kojem vidimo tragove istorije koja nam je poznata, a mnogo toga što je od naših istorija skriveno presudno je za ovo veliko književno oblikovanje", navedeno je u obrazloženju. "Pamukova imaginacija između prošlosti i savremenosti gradi moćne književne spone", ocijenio je žiri.

Izvor: Tanjug