latinica  ћирилица
10/10/2017 |  15:51 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Karadžić: Sudovi bi trebalo da odlučuju o potrebama zatvorenika, a ne zatvor (VIDEO)

Pred Mehanizmom za međunarodne tribunale, pravnim nasljednikom Haškog tribunala, održana je Statusna konferencija, prije početka žalbenog postupka bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. Karadžić je govorio o zahtjevima koje je uputio Sudu, i u kojoj mjeri su ispunjeni.
Radovan Karadžić - Foto: RTRS
Radovan KaradžićFoto: RTRS

Sudovi bi trebalo da odlučuju o potrebama zatvorenika, a ne zatvor – jedna je ovo od poruka bivšeg predsjednika Republike Srpske, Radovana Karadžića, na njegovoj četvrtoj statusnoj konferenciji. Poručio je da je sloboda dragocjena, ali da izvan slobode postoje ljudske potrebe i da samo Sud i UN mogu promijeniti trend u kojem se "sahranjuje" sve ono što je potrebno ljudima.

"Uskraćivanje slobode je dovoljno drastično da uskraćivanje drugih stvari ne bi trebalo dopustiti. Postavlja se pitanje -da li je ukinuta smrtna kazna, ili je pritvor i zatvor ustvari odložena smrtna kazna u kojoj se čovjeku uskraćuju osnovna prava", rekao je Karadžić.

Karadžić je tokom obraćanja naglasio da je boljeg zdravstvenog stanja, ali da su pojedine mjere koje se nameću bez odluke Suda veoma problematične. Sudu je poručio da niti jedna potreba čovjeka ne prestaje lišenjem slobode.

"Što se tiče televizije, imali smo cijelih sedam godina dvije televizije iz BiH, jednu muslimansku i jednu srpsku. Sada to nemamo. Nadamo se da će i to biti riješeno, ali izgleda da treba da glasamo - pa ako Hrvati ne budu glasali za srpsku televiziju, znači li to da je onda nećemo dobiti", upitao je Karadžić.

Haški tribunal krajem marta prošle godine Karadžića je nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora. Krajem prošle godine Karadžić je uložio žalbu Mehanizmu za međunarodne tribunale zatraživši da bude oslobođen. Istovremeno, Haško tužilaštvo se žalilo zahtijevajući da Karadžić bude proglašen krivim za genocid počinjen 1992. godine.

Konačna presuda se očekuje naredne godine.