latinica  ћирилица
10/10/2017 |  21:27 ⇒ 21:47 | Autor: RTRS

I. Sarajevo: "Smijeh za zdraviji život"

Produkcija "Forum teatar" i "Budi muško klub i Budi žensko savez" iz Istočnog Sarajeva, zajedno sa članovima Udruženja "Vratite nam osmijeh", organizovali su večeras povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja prigodan program "Smijeh za zdraviji život" - Veče viceva i šala uz druženje i prijatnu atmosferu.
Osmijeh - Foto: Screenshot
OsmijehFoto: Screenshot

U saradnji sa Asocijacijom "IksIpsilon" i u okviru projekta "Standardi i angažman za sprečavanje nasilja nad ženama i porodičnog nasilja u BiH", koji finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju, ovaj program realizovan je u kafeu "Moskva" u Istočnom Sarajevu.

Direktor "Forum teatra" Vitomir Mitrić rekao je Srni da je cilj programa da se skrene pažnja na značaj mentalnog zdravlja, ukaže na položaj lica sa poteškoćama u razvoju, ali i da se kod članova "BMK&BŽS" podigne svijest o tome koliko je važno brinuti o svom i mentalnom zdravlju drugih, kao i sprečavanju svih oblika nasilja, a prije svega psihološkog nasilja.

"Ovo nije prvi vid saradnje između `BMK&BŽS` i članova Udruženja `Vratite nam osmijeh`. Putem različitih radionica i posjeta Udruženju, pokušavamo da ih adekvatno uključimo u društvo, kako bi oni bili njegovi ravnopravni članovi", istakao je Mitrić.

On je naglasio da su mladi danas znatiželjni i da žele odgovore na različita pitanja.

Oni, kaže Mitrić, ne ostaju bez odgovora, uvijek dođu do rješenja, dok lica sa poteškoćama u razvoju nisu toliko znatiželjna i stvari prihvataju onakvim kakve jesu, bez istraživanja.

"Njima se poklanja malo pažnje i stimulacije, uvježbani su na mirovanje i poslušnost. Zbog toga je važno djelovati u pravcu da se kod djece i mladih koji zaostaju u psiho-fizičkom razvoju pokrene interesovanje", naveo je Mitrić.

On je istakao da je glumac "Forum teatra" Ilija Mimić večeras imao važan zadatak, da uz viceve i dosjetke vrati osmijeh za zdraviji život i bolje mentalno zdravlje.

Izvor: SRNA