latinica  ћирилица
11/10/2017 |  09:11 ⇒ 16:13 | Autor: RTRS

Beograd neće ukinuti potjernicu za Naserom Orićem

Srbija neće ukinuti međunarodnu potjernicu za Naserom Orićem, čak i ako bude potvrđena oslobađajuća prvostepena presuda, pišu Večernje novosti.

List navodi da djela koja se Oriću stvaljaju na teret daleko nadmašuju ubistvo tri srpska zarobljenika iz srebreničkih sela, za koja je Orić oslobođen pred Sudom BiH.

Teoretski je moguće, kako se navodi, da Srbija ne prizna konačnu presudu pravosuđa BiH, ukoliko ne bude zadovoljna, posebno ako bi se ispostavilo da je postupak protiv Orića u Sarajevu vođen samo formalno, kako ne bi bio izručen Srbiji.

U slučaju da Beograd ne prizna konačnu presudu, list navodi da bi se Oriću ponovo moglo da sudi u Srbiji, mada su ovakvi primjeri izuzetno rijetki, jer štete odnosima između zemalja.

U tekstu se napominje da je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije vodilo protiv Orića istragu o mučenjima i ubistvima 2.000 Srba u srebreničkim selima između 1992. i 1995. godine i da je 2014. godine protiv njega i Hakije Meholjića raspisana međunarodna potjernica.

"Ako bi neka zemlja eventualno uhapsila Orića po srpskoj potjernici, Srbija bi morala da joj dostavi dodatnu dokumentaciju o djelima za koja ga goni", navodi list.

Izvor: SRNA