latinica  ћирилица
11/10/2017 |  11:14 ⇒ 13:07 | Autor: RTRS

Srpski povratnici u FBiH ponovo oštećeni! (VIDEO)

Srpski povratnici u federalnim opštinama Grahovo, Glamoč i Drvar ponovo su oštećeni. Krov nad glavom neće dobiti ni ove godine.
FBiH - imovina - Foto: RTRS
FBiH - imovinaFoto: RTRS

Tender za stambeno zbrinjavanje za više od 100 srpskih povratnika je poništen. Srpski stanovnici u Kantona 10, vjeruju da je ovo još jedna u nizu opstrukcija.

"Oba roditelja su mi umrla, čekajući donaciju koju nisu dočekali", rekao je Žarko Kozomara iz Glamoča.

Žarko Kozomara jedan je od brojnih povratnika koji u Federaciji BiH, čeka obnovu doma. Ruševine se naziru i u samom centru Bosanskog Grahova - to su kuće protjeranih Srba koji nemaju gdje da se vrate. Dobili su obećanja, ali ne i krov nad glavom. 

Vratio se i rekli su mi da podnesem zahtjev i da će kuća će biti obnovljena za par mjeseci. Evo još ništa", istakao je Budimir Ristanović iz Bosanskog Grahova. 

"Porušeno je. Samo što je porušeno moje, nego porušena  čitava ulica, a koja je daleko od opštine pet do deset metara", naglasio je povratnik u Bosansko Grahovo Milorad Damjanović.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je u toku, međutim, vješto zaobilazi srpske povratnike. Nedavno su i potpisani ugovori o obnovi i izgradnji stambenih jedinica za Srbe povratnike. Kada će to biti, ni na ovom dokumentu nigdje ne piše, iako postoji „usmeno“ obećanje - da bi to trebalo biti do kraja sljedeće godine. 

"Mi nešto ne možemo sada tvrditi da će biti tako iz razloga što već dvije, tri godine taj projekat se razvlači. 37 korisnika faktički čeka tri godine na obnovu svojih kuća", naveo je načelnik opštine Bosansko Grahovo Duško Radun.

U opštinama Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, tenderi su uredno prošli, kažu u Glamoču. Da je tender oboren samo u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom, potvrđuje i načelnik Drvara. 

"To je prema našim saznanjima i onome što smo mogli dobiti sa terena da je smišljeno da tender propadne.
Јer vi znate da danas nikome nije u interesu da se srpski narod vraća na svoja vjekovna ognjišta, pa iz toga  imamo pravo da sumnjamo upravo u ove navode koje imamo sa terena", tvrdi načelnik opštine Drvar Goran Broćeta.

Kada će biti izabran izvođač radova, a srpska zgarišta biti obnovljena, ali i zašto je prvi tender oboren, pitanja su na koja odgovore iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, do montaže priloga nismo dobili.