latinica  ћирилица
11/10/2017 |  11:17 | Autor: RTRS

U Briselu izložba o Ivi Andriću

U Misiji Srbije u Briselu 18. oktobra biće otvorena izložba "Ivo Andrić pisac i/ili diplomata", u organizaciji Muzeja grada Beograda.
Ivo Andrić - Foto: RTRS
Ivo AndrićFoto: RTRS


Izložbom posvećenoj Andriću, čiji je autor muzejski savjetnik Tatjana Korićanac, biće obilježeno 125 godina od rođenja srpskog nobelovca.

Izložba predstavlja srpskog nobelovca koji je zahvaljujući intenzivnoj diplomatskoj karijeri boravio u mnogim evropskim gradovima kao predstavnik Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, potom i Kraljevine Јugoslavije, saopšteno je iz Muzeja grada Beograda.

Od Vatikana, Bukurešta, Trsta, Graca, Marseja, Pariza, Madrida, Brisela, preko Ženeve do Berlina, Andrić je u svakom od gradova pronalazio inspiraciju za svoja djela.

Na 20 izložbenih panoa predstavljeni su Andrićev stvaralački rad, panorame gradova u kojima je bio, fotografije privatnog života, dokumenata i ličnih predmeta.

Muzej grada Beograda od 1976. godine brine o Legatu i Spomen-muzeju Ive Andrića.

Izložba posvećena Ivi Andriću, diplomati međuratne Јugoslavije, tokom nekoliko posljednjih godina imala je brojna gostovanja u regionu i inostranstvu.

Do sada je ta izložba bila postavljena u Travniku, Sarajevu, Podgorici, Rijeci, UN u Ženevi, Ministarstvu kulture Slovačke, Nacionalnoj biblioteci u Londonu, Kulturnom centru Srbije u Parizu, Humboltovom univerzitetu u Berlinu.

Izložbu su mogli da gledaju i posjetioci u Nacionalnoj biblioteci u Atini, Centralnoj biblioteci u Madridu, Muzeju književnosti u Bukureštu, na sajmovima knjiga u Minhenu, Frankfurtu, Lajpcigu i Solunu, u Budimpešti, Temišvaru, Košicama.

Za svako od tih gostovanja izložbena postavka i prateći katalog prevođeni su na jezik zemlje domaćina.

Izvor: Srna