latinica  ћирилица
11/10/2017 |  11:18 ⇒ 13:02 | Autor: RTRS

Otvorena izložba "Srednjovjekovni Rudnik- arheološka istraživanja 2009-2015" (VIDEO)

U Muzeju Hercegovine u Trebinju otvorena je izložba „Srednjovjekovni Rudnik- arheološka istraživanja 2009-2015", koju je ova ustanova realizovala u saradnji s Muzejom rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca.
Izložba - Arheološko nasljeđe - Foto: RTRS
Izložba - Arheološko nasljeđeFoto: RTRS

Izložba Ane Cicović i Dejana Radičevića, prikazuje crkvenu arhitekturu, naseobinske objekte, bogate i raznovrsne predmete materijalne i duhovne kulture XIV i XV vijeka, otkrivene tokom posljednje kampanje arheoloških istraživanja područja srednjovjekovnog Rudnika. Izložba će biti postavljena do 1. novembra.

"Ovo mjesto je u srednjem vijeku bilo jedno od najvažnijih rudarskih središta i trgova, koji se u istorijskim izvorima javlja odmah iza Brskova, već krajem 13. vijeka, u vrijeme kralja Dragutina", naglasio je Dejan Radičević jedan od rukovodilaca na projektu istraživanja Rudnika.

Ističe da je glavni zadatak arheologa upravo bio utvrđivanje lokacije glavnog naselja, odnosno trga Rudnika, o čemu nijedno ranije arheološko istraživanje ovog kraja nije dalo odgovor.

"Rezultati su do sada izuzetni i oni nam po prvi put otkrivaju sliku jednog srednjovjekovnog trga, vrlo zanimljive, dinamične i mješoviti sredine, u kojoj pored domaćeg srpskog stanovništva živi i veliki broj trgovaca i zanatlija sa strane, uglavnom iz primorja. Dubrovčani su posebno imali razvijenu koloniju na Rudniku, čak i svog stalnog konzula", dodao je Radičević.

Pored dvije pravoslavne crkve oko rudničkog naselja pronađeni su i ostaci katoličke crkve. Pravo otkriće, ocjenjuje Radičević, jesu nađeni ostaci fresaka u zgradi namijenjenoj stanovanju, što je na našim prostorima i prva arheološka potvrda prakse freskopisanja srednjovjekovnih objekata profanog karaktera.

Posebno dragocjen i jedinstven arheološki nalaz je otkriveni pečatnjak iz vremena vladavine kneza Lazara, koji se svojom umjetničkom obradom svrstava u bisere srpske srednjovjekovne sfragistike ocjenjuje Radičević.

"Na tim freskama su prikazani svetitelji, što ukazuje na svetitelja zaštitnika doma, odnosno na ono što danas nazivamo krsnom slavom. Rudnik je bio najvažniji ekonomski centar na sjeveru države kneza Lazara i sasvim je normalno da na Rudniku postoje kancelarija i državni službenici koji ovjeravaju dokumente. Sada imamo predmet koji nam to neposredno i potvrđuje", istakao je Radičević.

"Ova mlada muzejska ustanova, uz srednjovjekovni Rudnik, najviše je orjentisana na istraživanje i prikupljanje zaostavštine dinastije Obrenović", dodao je direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja Aleksandar Marušić.

Iz Muzeja rudničko takovskog kraja najavili su novu posjetu Trebinju u aprilu 2018. godine kada bi trebalo da predstave katalošku stručnu publikaciju o Obrenovićima u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope.