latinica  ћирилица
11/10/2017 |  11:22 | Autor: RTRS

Zemljište pod zakup za 52 poljoprivrednika u Šamcu

Na području opštine Šamac 52 poljoprivrednika ispunila su uslove iz javnog poziva o davanju pod zakup zemljišta u svojini Republike Srpske, izjavio je potpredsjednik opštinskog Savjeta za poljoprivredu Stojan Marinković.
Šamac - proizvodnja jagoda - Foto: RTRS
Šamac - proizvodnja jagodaFoto: RTRS


Marinković kaže da je određeni broj aplikanata već dobio saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, a ostali će je dobiti uskoro, nakon čega će sa njima biti potpisani ugovori.

On je istakao da će opština, davanjem zemljišta pod zakup, ostvariti određena sredstva i imati evidenciju o veličini površina i kulturama koje su zasijane.

"Registrovani poljoprivredni proizvođači koji su dobili zemljište pod zakup mogu se evidentirati za dobijanje subvencija od Ministarstva poljoprivrede, čime će značajno pojeftiniti proizvodnju i dovesti svoje priozvode u konkurentan položaj", rekao je Marinković.

Predsjednik Savjeta za poljoprivredu Svetozar Evđić naveo je da je po ovom javnom pozivu u proces ušlo 712 hektara zemljišta u svojini Srpske, te napomenuo da na ovom području ima još 150 hektara, koji po posebnom programu idu na licitaciju.

"Mislim da ćemo do polovine sljedeće godine okončati ovaj proces davanja pod zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske. S ponosom mogu reći da ćemo biti opština koja će više od 50 odsto površine dati u zakup registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, a nešto manje od 50 odsto biće pod koncesijama, što je vrlo povoljan odnos, imajući u vidu stanje u drugim jedinicama lokalne samouprave", dodao je Evđić.

Izvor: Srna